Makaron razowy z tuńczykiem i szparagami

makaron razowy z delikatnymi szparagami i tuńczykiem.

Makaron razowy z tuńczykiem to świetne danie dla każdego i na każdą porę roku. W zależności od niej możesz zastosować inne, sezonowe warzywo. Danie jest pożywne, ale również lekkostrawne dzięki dodaniu do niego świeżych szparagów. Użyłem makaronu razowego gotowanego „al dente”, dzięki czemu danie ma stosunkowo niski indeks glikemiczny. Danie nadaje się zatem również dla diabetyków. Ważnym jest w tym daniu, aby wybrać taki makaron, by móc pokroić warzywa w podobny kształt. Dzięki temu całość będzie wyglądała efektownie na talerzu. Sok z cytryny dodaj w takiej ilości, aby podkreślił smak dania. Jeśli użyjesz go zbyt dużo danie będzie za kwaśne. Dodawaj go zatem z wyczuciem.

Składniki

250 gramów makaronu razowego;
około 12 sztuk zielonych szparagów;
150 gramów tuńczyka w oliwie;
dymka;
1 ząbek czosnku;
1 cytryna;
natka pietruszki;
parmezan;
sól, pieprz;

Przepis na makaron razowy z tuńczykiem

Cytrynę przelej wrzącą wodą, a następnie zetrzyj z niej skórkę (bez białych fragmentów), a z samej cytryny wyciśnij sok. Dymkę umyj i posiekaj, czosnek obierz i również posiekaj. Tuńczyka odsącz z nadmiaru oliwy, natkę pietruszki posiekaj. Szparagi umyj, a następnie pokrój w kawałki wielkości Twojego makaronu.

Do garnka z wrzącą i osoloną wodą wrzuć makaron. Gotuj, aż będzie nadal lekko twardawy (krócej niż wskazano jako „al dente”). Dwie minuty przed końcem gotowania makaronu wrzuć pokrojone szparagi.

Podczas gdy makaron ze szparagami się gotuje rozgrzej łyżkę oliwy na patelni. Wrzuć dymkę, czosnek, a także skórkę z cytryny. Smaż wszystko około 30 sekund, a następnie wrzuć tuńczyka i natkę pietruszki. Smaż wszystko kolejne 30 sekund. Makaron ze szparagami odcedź, a następnie przełóż na patelnię. Dolej pół szklanki wody z gotowania makaronu (to ważne).

Makaron razowy z tuńczykiem sposób podania

Wlej sok z cytryny w ilości jaką lubisz. Duś całość na wolnym ogniu około 2 minut mieszając od czasu do czasu. Jeśli trzeba dolej jeszcze wody z gotowania makaronu (aby powstał sos) i sok z cytryny. Całość popieprz i posól (jeśli to konieczne). Podawaj posypany świeżo startym, ulubionym serem lub po prostu parmezanem.


Kliknij po przepis na makaron z indykiem i cukinią.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *