Makaron z bakłażanem po włosku

Makaron z bakłażanem podany jest z sosem przygotowanym na bazie anchois, kaparów i oliwek z dodatkiem pomidorów i smażonego bakłażana.

Makaron z bakłażanem podany z sosem przygotowanym na bazie anchois, kaparów i oliwek z dodatkiem pomidorów i smażonego bakłażana. Cóż może smakować lepiej w szczycie sezonu letniego, aniżeli dojrzałe warzywa? Soczyste, słodkie od słońca, wyborne. Taką garść warzyw zebrałem w swoim ogródku i dzielę się najprostszym na świecie przepisem na włoską pastę z nimi. Któż bowiem nie gotuje smaczniej i prościej niż Włosi? Bierz się zatem do pracy, bo tej niewiele, a potem smaku całe mnóstwo.

Składniki

200 gramów makaronu np. rurki
1 lub 2 średnie bakłażany
1 lub 2 pomidory
kilka filecików anchois
kapary
oliwki
liście świeżej bazylii
3 ząbki czosnku
ostra papryczka
ser bryndza, ricotta lub stracchino

Przepis na makaron z bakłażanem

Zacznijmy od przygotowania wszystkich składników. Dostosuj ilość warzyw do swoich potrzeb. Należy pamiętać, że makaron nie ma pływać w sosie, sos ma go jedynie oblepiać. Wystarczą zatem de facto dwie duże garście świeżych warzyw.

Oliwki pozbaw pestek, posiekaj fileciki anchois (dowiedz się <<co to jest anchois>>), a następnie obierz i byle jak posiekaj czosnek oraz ostrą papryczkę. Bakłażany pokrój w bardzo drobną kostkę, a pomidory przesiekaj. Przygotuj świeże liście bazylii.

Na patelni rozgrzej do średniej temperatury oliwę, a następnie wrzuć bakłażana. Smaż go na średnim ogniu około 5 minut często mieszając. Następnie wrzuć na patelnię posiekaną ostrą papryczkę i smaż całość kolejne 5 minut.

Przesmażonego bakłażana zdejmij z patelni, przełóż na talerz lub do miski, a następnie odstaw na bok. Na tę samą patelnię wlej nieco oliwy i wrzuć oliwki, anchois, kapary i czosnek. Smaż całość na niezbyt mocnym ogniu kilka minut mieszając od czasu do czasu. Wrzuć na patelnię pokrojone pomidory oraz poszarpane liście bazylii, a następnie wlej na patelnię szklankę gorącej wody i przykryj patelnię pokrywką. Zmniejsz ogień pod patelnią do minimum i duś pomidory 15 minut aby się rozpadły.

Po upływie wskazanego powyżej czasu zdejmij pokrywkę i usuń skórki z pomidorów. Następnie wrzuć do sosu pomidorowego przesmażonego wcześniej bakłażana. Uzupełnij sos dolewając nieco gorącej wody, a następnie ponownie przykryj patelnię pokrywką i duś warzywa na wolnym ogniu kolejne 15 minut.

Finalnie otrzymasz pyszny, treściwy i gęsty sos.

Porada-> w trakcie gotowania pomidory i część bakłażana powinny się rozpaść. Jeżeli zaistnieje taka potrzeba duś warzywa nieco dłużej, aniżeli wskazałem powyżej.

Ugotuj makaron. Na osobną patelnię przełóż 2 lub 3 łyżki sosu, a następnie dodaj odcedzony makaron z odrobiną (2 łyżki) wody z jego gotowania. Wymieszaj na patelni makaron z sosem i odparuj w ciągu minuty nadmiar płynu aby uzyskać właściwa konsystencję dania. Na koniec zdejmij patelnię z ognia, a następnie dodaj do dania łyżkę miękkiego sera. Mieszaj krótko, aż ser rozpuści się i zagęści sos. Uważaj, aby sos nie stał się za gęsty. Sera dodaj naprawdę mało.

Makaron z bakłażanem sposób podania

Podawaj od razu ozdobiony liśćmi świeżej bazylii. Dla wzmocnienia smaku możesz całość posypać jeszcze niewielką ilością startego parmezanu.


Wypróbuj <<przepis na makaron ze szpinakiem bakłażanem i mięsem>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *