Makaron z cukinią szynką dojrzewającą i figami

Makaron z startą cukinią oraz z szynką dojrzewającą, dojrzałymi figami i mozzarellą.

Makaron z cukinią i słodko słonymi dodatkami to magiczne połączenie. Oto symbiozie poddane zostają słona, charakterystyczna w smaku dojrzewająca szynka oraz słodkie figi. Mozzarella ma za zadanie danie uatrakcyjnić, cukinia zaś jako warzywo uzupełnia tę interesującą potrawę. Całość przygotowuje się błyskawicznie. Pamiętać należy o dwóch rzeczach. Po pierwsze szynka dojrzewająca nie powinna zostać podgrzana, bo zmieni swój smak. Po drugie figi muszą być naprawdę dojrzałe, bardzo słodkie. Znalezienie u nas takowych nie jest sprawą łatwą ale uwierz, że warto się potrudzić.

Składniki

200 gramów makaronu tagliatelle (cienkie wstążki);
80 gramów szynki dojrzewającej;
2-3 bardzo dojrzałe figi;
100 gramów sera mozzarella;
1 duża cukinia;
sól, pieprz;

Przepis na makaron z cukinią

Cukinię umyj, osusz, a następnie zetrzyj na dużych oczkach tarki. Startą cukinię przełóż na durszlak, posyp solą i pozostaw na 20 minut. Szynkę dojrzewającą wyłóż na zewnątrz na minimum 30 minut przed jej konsumpcją. Ten rodzaj wędliny, aby smakował jak należy musi być podawany w temperaturze pokojowej. Figi również trzymaj na wierzchu, ponieważ lodówka zabija smak owoców.

W garnku w dobrze osolonej wodzie ugotuj makaron. Podczas gdy makaron się gotuje startą cukinię bardzo dobrze odciśnij z wody. Z wielkiej cukinii zostanie zaledwie jej garść, tak właśnie ma być. Wrzuć ją na patelnię na średnio rozgrzaną oliwę. Duś cukinię 1-2 minuty. Następnie odcedź makaron i wrzuć go na patelnię do cukinii. Wlej na patelnię 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu, a także dodaj miąższ z figi. Zamieszaj i lekko podgrzej całość.

Makaron z cukinią sposób podania

Zdejmij patelnię z gazu i od razu dodaj drobno poszarpaną mozzarellę. Całość wymieszaj, aby ser dostał się do środka i zaczął topnieć. Również figi pod wpływem ciepła zmienią konsystencję na pastę, dzięki czemu oblepią wstążki makaronu. Tuż przed podaniem dodaj poszarpaną szynkę dojrzewającą i krótko wymieszaj całość. Podawaj od razu z lampką dobrego czerwonego wina. Słodycz fig i słoność szynki decydują o fantastycznym smaku tej pasty.


Poznaj przepis na frittata z cukinią i ziemniakami. Fura smaku. Podobnie jak łosoś wędzony z figami skropiony oliwą i musztardą. Absolutnie wyjątkowe jadło!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *