Makaron z groszkiem i szynką

Makaron wymieszany z groszkiem i cukinią przesmażonymi razem z szynką dojrzewającą i na koniec posypany serem owczym.

Makaron z groszkiem i szynką to błyskawiczne, zdrowe i naprawdę przepyszne danie. Mogę się założyć, że uda Wam się je przygotować max w 10 minut, a nawet szybciej. Można je przyrządzić ze składników, które akurat macie w lodówce, jednak mocny aromat wędzonej szynki szwarcwaldzkiej trudno jest czymkolwiek zastąpić. Pamiętajcie, że spaghetti nie udźwignie pozostałych składników dania i sos na nim się nie utrzyma. Dlatego warto jednak użyć takiego makaronu, jak w moim przepisie.

Składniki

250 gramów makaronu orecchiette lub innego dowolnego według własnych preferencji;
100 gramów mrożonego groszku;
150 gramów cukinii;
1 nieduża cebula lub jeszcze lepiej 2 małe szalotki;
80 gramów szynki szwarcwaldzkiej;
ser typu grana padano lub pecorino;
świeża mięta do smaku;

Przepis na makaron z groszkiem i szynką

1. Przygotuj wszystkie składniki.

2. Cebulę lub szalotki pokrój w drobną kosteczkę. Szynkę dojrzewającą pokrój w cienkie paski, a następnie w niedużą kostkę.

3. Groszek wrzuć do wrzącej wody i gotuj go kilka minut, aż zmięknie (nie rozgotuj). Następnie odcedź go, przelej zimną wodą i odłóż na bok. Cukinię przekrój wzdłuż na połowę i usuń z niej pestki łyżeczką. Następne pokrój ją w niedużą kostkę. Nastaw makaron i gotuj według wskazań na opakowaniu.

4. Na dużej patelni rozgrzej nieco oliwy, a następnie wrzuć szalotkę i szynkę. Smaż kilka minut na średnim ogniu. Następnie wrzuć blanszowany groszek.

5. Wrzuć również pokrojoną cukinię. Następnie wlej pół szklanki gorącej wody z gotowania groszku lub makaronu, zmniejsz gaz pod patelnią i duś makaron z groszkiem i szynką chwilkę, aż woda odparuje, a cukinia będzie „al dente”.

6. W międzyczasie zetrzyj ser i przygotuj listki świeżej mięty.

7. Gdy warzywa są półtwarde, a woda z patelni odparowała to znak, że można danie wykończyć.

Makaron z groszkiem i szynką sposób podania

Odcedź zatem makaron i wrzuć go na patelnię. Wlej 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu i posyp wszystko startym serem. Dodaj poszarpane listki świeżej mięty i wymieszaj wszystko, aż powstanie gładki, gęsty sos. Podawaj od razu. Obok talerza połóż dodatkowo starty ser oraz cząstki cytryny, jeżeli chcesz przełamać nieco smak dania nutą kwasowości.


Wypróbuj także <<przepis na makaron z indykiem i cukiną>>. Szybko i łatwo.


Rekomendowane przepisy