Makaron z groszkiem i szynką szwarcwaldzką

Makaron wymieszany z groszkiem i cukinią przesmażonymi razem z szynką dojrzewającą i na koniec posypany serem owczym.

Makaron z groszkiem i szynką to błyskawiczne, zdrowe i naprawdę przepyszne danie. Mogę się założyć, że uda Ci się je przygotować max w 10 minut, a nawet szybciej. Można je przyrządzić ze składników, które akurat masz w lodówce, jednak mocny aromat wędzonej szynki szwarcwaldzkiej trudno jest czymkolwiek zastąpić. Pamiętaj, że spaghetti nie udźwignie pozostałych składników dania i sos na nim się nie utrzyma. Dlatego warto jednak użyć takiego makaronu, jak w moim przepisie.

Składniki

250 gramów makaronu orecchiette lub innego dowolnego według własnych preferencji;
100 gramów mrożonego groszku;
150 gramów cukinii;
1 nieduża cebula lub jeszcze lepiej 2 małe szalotki;
80 gramów szynki szwarcwaldzkiej;
ser typu grana padano lub pecorino;
świeża mięta do smaku;

Przepis na makaron z groszkiem i szynką

Cebulę lub szalotki pokrój w drobną kosteczkę. Szynkę dojrzewającą pokrój w cienkie paski, a następnie w niedużą kostkę. Groszek wrzuć do wrzącej wody i gotuj go kilka minut, aż zmięknie (nie rozgotuj). Następnie odcedź go, przelej zimną wodą i odłóż na bok. Cukinię przekrój wzdłuż na połowę i usuń z niej pestki łyżeczką i pokrój ją w niedużą kostkę. Nastaw makaron i gotuj według wskazań na opakowaniu.

Podczas gdy makaron się gotuje na dużej patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć na nią szalotkę i szynkę. Smaż kilka minut na średnim ogniu, a następnie wrzuć blanszowany groszek. Dodaj również pokrojoną cukinię. Następnie wlej pół szklanki gorącej wody z gotowania groszku lub makaronu, zmniejsz gaz pod patelnią i duś całość chwilkę, aż woda odparuje, a cukinia będzie „al dente”. Gdy warzywa są półtwarde, a woda z patelni odparowała to znak, że można danie wykończyć.

Zetrzyj zatem ser i przygotuj listki świeżej mięty.

Makaron z groszkiem i szynką sposób podania

Odcedź makaron i wrzuć go na patelnię. Wlej 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu i posyp wszystko startym serem. Dodaj poszarpane listki świeżej mięty i wymieszaj wszystko, aby powstał gładki, gęsty sos. Podawaj od razu. Obok talerza połóż dodatkowo starty ser oraz cząstki cytryny, jeśli chcesz przełamać nieco smak dania nutą kwasowości.


Wypróbuj także przepis na makaron z indykiem i cukinią. Szybko i łatwo.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *