Makaron z indykiem na ostro z grzybami

Makaron z indykiem smażone w woku razem z groszkiem cukrowym i pieczarkami oraz imbirem, kolendrą i chili podane na ostro.

Makaron z indykiem na ostro najlepiej jest przygotować w woku, dzięki czemu to danie zrobisz błyskawicznie. Nie martw się jednak, jeżeli nie masz woka. Zwykła, porządna patelnia również da radę, ale pamiętaj, że smażenie musi się odbywać w wysokiej temperaturze. I jak to w kuchniach azjatyckich bywa najwięcej czasu poświęcić musisz na przygotowanie składników, a potem to już pestka. Mój makaron z indykiem to pyszne danie z soczystym indykiem i chrupiącymi warzywami. Jeżeli przygotujesz to danie według mojego przepisu zrozumiesz, dlaczego tak bardzo je lubię.

Składniki

250 gramów makaronu pszennego mie lub chow mein;
250 gramów fileta z indyka;
125 gramów groszku cukrowego;
125 gramów brązowych pieczarek;
150 gramów kiełków fasoli mung;
75 gramów niesolonych orzeszków ziemnych;
kilkucentymetrowy kawałek świeżego imbiru;
1-2 ostre czerwone papryczki chilli;
dymka;
świeża kolendra;
1 limonka;
sos sojowy;
prażony olej sezamowy;

Przepis na makaron z indykiem na ostro

Groszek cukrowy przekrój po skosie na połowę, wrzuć na wrzącą, lekko osoloną wodę, gotuj od momentu zawrzenia wody 1 minutę. Następnie przelej zimną wodą i odstaw na bok na ręcznik papierowy do odcieknięcia. Przygotuj makaron według przepisu podanego na opakowaniu.

Mięso pokrój w cienkie paski, pieczarki zaś w kawałki jakie lubisz. Obierz i zetrzyj imbir, posiekaj drobno papryczkę chilli, zmiażdż z moździerzu „na grubo” orzeszki ziemne. Dymkę posiekaj: białą część drobno, zieloną na 1 centymetrowe kawałki „pod skosem”. Posiekaj również świeżą kolendrę.

Przygotuj sos: w małej misce wymieszaj 4 łyżki sosu sojowego, sok z połowy limonki i 1 łyżkę oleju sezamowego prażonego. Odstaw sos na bok.

Wszystkie składniki przygotowane, możemy zaczynać

Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oleju arachidowego i wrzuć mięso. Mięso smaż mieszając od czasu do czasu (podrzucając patelnią) 1-2 minuty w zależności od wielkości kawałków. Przesmażone wstępnie mięso zdejmij z patelni i rozłóż na ręczniku papierowym. Teraz na patelnię wrzuć pieczarki; smaż je 1 minutę, aż lekko się zrumienią. Następnie wrzuć blanszowany groszek cukrowy. Smaż wszystko 2 minuty, po czym zdejmij warzywa z patelni i odłóż na ręcznik papierowy.

Na patelnię wlej łyżeczkę oleju arachidowego (patelnia musi być teraz nieco mniej nagrzana, w przeciwnym wypadku składniki, które zaraz na nią wrzucisz spalą się błyskawicznie). Wrzuć orzeszki ziemne, imbir, białą część dymki, chilli, a także świeżą kolendrę, mieszaj i smaż wszystko około 30 sekund, aż poczujesz wspaniały aromat smażonych składników.

Porada-> zbyt mocno nagrzany wok spowoduje błyskawiczne przypalenie się składników.

Dodaj na patelnię przesmażone wcześniej mięso oraz pieczarki i groszek cukrowy, smaż wszystko 1 minutę utrzymując średnią temperaturę patelni, a następnie dodaj wcześniej przygotowany makaron. Wymieszaj wszystko delikatnie. Włóż na patelnię pozostałe składniki, czyli zieloną dymkę i kiełki. Na koniec do dania wlej wcześniej przygotowany sos. Wymieszaj i smaż 1 minutę.

Pikantny, jak trzeba podawaj natychmiast po jego przyrządzeniu ozdobiony listkami świeżej kolendry.


Poznaj przepis na kurczak chow mein z woka po azjatycku oraz genialny przepis na bami goreng, czyli makaron po indonezyjsku.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *