Makaron z krewetkami w pomidorach z bazylią

Makaron z krewetkami otoczony aromatycznym bazyliowo czosnkowym sosem pomidorowym.

Makaron z krewetkami jest daniem prostym i wyjątkowo smacznym. Przedstawiam uproszczoną wersję dania, bowiem nie zawsze mamy w zasięgu surowe krewetki, które byłyby najlepsze do tego dania. Pokażę Ci, że użycie podgotowanych, takich nieco większych od koktajlowych krewetek również ma sens, a całość może smakować wybornie. Pomidory wzbogacone bazylią i kaparami znakomicie nadadzą smak daniu, dzięki czemu nawet nie poczujesz, że brakuje Ci surowych krewetek. W tym daniu najlepszym wyborem jeśli chodzi o makaron będzie spaghetti.

Składniki

200 gramów makaronu spaghetti;
250 gramów mrożonych krewetek (podgotowanych);
kieliszek białego wina wytrwanego;
2 duże dojrzałe pomidory;
1 nieduża biała cebula (lub 2 szalotki);
2 łyżki kaparów;
kawałek masła;
pęczek świeżej bazylii;
suszone płatki chilli;
1 ząbek czosnku;
sól morska;

Przepis na makaron z krewetkami

Krewetki umyj i dobrze osusz ręcznikami papierowymi, jeśli używasz mrożonych najpierw je rozmroź. Pomidory zetrzyj na grubych oczkach tarki, a cebulę obierz i drobno posiekaj w kostkę.

W osobnym garnku gotuj makaron według wskazań na jego opakowaniu.

Na patelnię wlej nieco oliwy i wrzuć łyżkę masła. Jeszcze zanim masło się stopi wrzuć cebulę. Gdy cebula się zeszkli dorzuć posiekany drobniutko czosnek. Smaż całość około 1 minuty. Następnie wlej na patelnię mały kieliszek białego wina i podkręć gaz pod patelnią. Smaż dalej około 1 minuty, aby wino odparowało.

Wrzuć na patelnię starte pomidory, a także porwane listki większości pęczka bazylii. Odrobina suszonych płatków chilli z pewnością uatrakcyjni danie. Wrzuć na patelnię pół łyżeczki płatków chilli, a następnie 1 lub 2 łyżki kaparów. Posyp całość solą morską uważając, aby sosu nie przesolić (kapary zwykle bywają bowiem dość słone). Następnie wrzuć na patelnię krewetki.

Makaron z krewetkami propozycja podania

Wlej do sosu na patelni 3 łyżki wody z gotowania makaronu. Gotuj sos z krewetkami około 2 minut, aż dolana woda nieco odparuje, a krewetki ugotują się.

Odcedź ugotowany „al dente” makaron i wrzuć na patelnię w sosem. Wlej na patelnię około 1 łyżki oliwy extra vergine dla podkreślenia smaku dania. Na koniec wrzuć porwane pozostałe liście świeżej bazylii. Makaron z krewetkami bardzo dobrze zamieszaj, aż wytworzy się wspaniały, aromatyczny sos pomidorowy. Podawaj od razu ozdobione listkami bazylii oraz posypane świeżo zmielonym pieprzem. Absolutna rewelacja.


Koniecznie wypróbuj również krewetki saganaki z pomidorami i fetą. Grecki smak.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *