Makaron z łososiem wędzonym to dowód na to, że Włosi dobrze wiedzą, że o powodzeniu dania decyduje jego prostota i mała ilość składników, za to o najwyższej jakości. To danie spełnia wszelkie warunki, aby było daniem znakomitym. Jest pyszny makaron pappardelle (makaron musi być szeroki, aby sos oblepił go dokładnie, a nie pozostał na talerzu). Jest znakomity, świeży łosoś wędzony na zimno. I jest TO coś jeszcze. Zachwyt kucharza, bo danie jest szybkie i bajecznie proste do przygotowania oraz zachwyt wszystkich, którzy jedzą to danie, ponieważ jest ono znakomite i zrównoważone w smaku. Zdecydowanie polecam.
Składniki
250 gramów makaronu pappardelle;
150 gramów łososia wędzonego na zimno;
200 gramów 30 % słodkiej śmietanki;
1 szalotka;
świeżo zmielony pieprz;
garść liści szpinaku albo rukoli (opcja);
Przepis na makaron z łososiem wędzonym
Łososia pokrój w cienkie plasterki, a najlepiej drobno posiekaj. Wybór zależy od Twoich upodobań kulinarnych. Obierz i posiekaj drobniutko w kostkę szalotkę. Makaron ugotuj w dobrze osolonej wodzie. Mój makaron potrzebował 7 minut, aby stać się „al dente”, dokładnie tyle potrzeba, aby przygotować sos.
Podczas gdy makaron się gotuje na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć szalotkę. Zeszklij ją, ale nie rumień. Następnie wrzuć na patelnię 3⁄4 posiekanego łososia i wlej śmietankę. Dodaj trochę świeżo zmielonego pieprzu.Wymieszaj zawartość patelni, podkręć gaz i co jakiś czas mieszając poczekaj, aż sos nieco zgęstnieje.
Gdy sos zgęstnieje, ale nadal będzie płynny zmniejsz ogień do minimum pod patelnią. Odcedź makaron (zachowaj pół szklanki wody z gotowania makaronu) i wrzuć go na patelnię.
Makaron z łososiem wędzonym sposób przygotowania
Na patelnię dodaj pozostałego łososia i wyłącz gaz pod patelnią. Jeżeli chcesz to właśnie teraz dorzuć również szpinak lub rukolę. Wymieszaj makaron z sosem, aby sos dokładnie oblepił go. Jeżeli sos będzie za gęsty dolej do niego odrobinę zachowanej wody z gotowania makaronu. Następnie dokładnie, ale szybko (by sos znowu nie zgęstniał za bardzo) wymieszaj zawartość patelni. Makaron z łososiem wędzonym jest gotowy do podania, nie ma co zwlekać, pora do stołu.
Najlepiej smakuje w takiej właśnie prostej wersji. Słoność łososia zostaje złagodzona słodką śmietanką, z kolei słodka śmietanka przejmuje część słonego smaku z łososia i traci część swej słodyczy, mariaż idealny.
Poznaj doskonały przepis na gravlax z burakiem i chrzanem i dowiedz się, jak znakomicie smakować może łosoś pieczony po chińsku.