Makaron z mięsem po chińsku, czyli z indykiem w pięciu smakach to szybkie danie, a dzięki zastosowanym składnikom również bardzo zdrowe. Oczywiście możesz dowolnie zmienić czy to rodzaj mięsa, czy warzywa, ale nie gwarantuję, że danie wyjdzie równie dobre, jak to, na które przepis w tym miejscu zamieszczam. Kapustę pak choy można już coraz częściej u nas kupić i bardzo ją polecam, bo jest świetna w smaku, fajnie chrupie i można ją jeść nawet na surowo. W związku z tym w woku powinna „spędzić” jedynie krótką chwilę, w przeciwnym wypadku zrobi się z niej mamałyga.
Składniki
250 gramów chińskiego makaronu pszennego;
kapusta pak choy;
200 gramów mięsa z indyka;
1 jajko;
dymka;
1-2 ząbki czosnku;
Marynata do mięsa (na 200 gramów mięsa)
sos sojowy 3 łyżki;
sos rybny pół łyżki;
ocet ryżowy 1 łyżka;
miód 1 łyżka;
starty imbir pół kciuka;
przyprawa „chińskie 5 smaków” 1 łyżeczka;
Sos do mięsa
sos sojowy 2 łyżki;
1 łyżka sosu rybnego;
sos ostrygowy 2 łyżki;
Przepis na makaron z mięsem po chińsku
Do tego dania wybrałem chude mięso z indyka, które daje gwarancję szybkiego usmażenia się. Mięso musisz najpierw zamarynować, czyli zacznij od przygotowania marynaty. Do małej miski wlej sos sojowy, sos rybny, ocet ryżowy, dodaj również miód. Imbir obierz i zetrzyj do marynaty, pamiętaj, że to Ty decydujesz o ostatecznym smaku marynaty i dania, zatem to od Ciebie zależy, ile dodasz palącego imbiru. Na koniec wsyp do marynaty przyprawę „chińskie 5 smaków”. Całość wymieszaj i dodaj ewentualnie tego składnika marynaty, który jest słabiej wyczuwalny.
Porada-> zbyt duża ilość imbiru może spowodować nieprzyjemną kwaśność dania
Mięso z indyka umyj, dobrze osusz ręcznikami papierowymi, a następnie pokrój w cienkie paseczki. Włóż mięso do marynaty, dobrze wymieszaj, aby pokrył się nią każdy kawałek i odstaw miskę na 30 minut.
Przygotuj pozostałe składniki dania
Podczas gdy indyk się marynuje przygotuj pozostałe składniki dania, makaron po chińsku z mięsem wymaga ich ledwie kilka. Kapustę pak choy pokrój. Łodygi w nieduże kawałki, natomiast liście przesiekaj grubo. Jest to konieczne, bo łodygi wrzucisz nieco wcześniej na patelnię, liście na sam koniec. Posiekaj dymkę w 2 centymetrowe kawałki. Jajko roztrzep w szklance, czosnek obierz i zmiażdż w moździerzu z odrobiną soli.
Przygotuj makaron według wskazówek na opakowaniu, a następnie odłóż go na bok (zwykle zalewa się go wrzątkiem na 5 minut, a następnie przelewa zimną wodą).
Makaron z mięsem z woka sposób przygotowania
Mięso osusz delikatnie z nadmiaru marynaty. Na patelnię wlej olej i wrzuć czosnek. Smaż ledwie kilkanaście sekund na niezbyt gorącej patelni, aby czosnek się nie przypalił. Dodaj mięso, podkręć gaz pod wokiem (lub inną patelnią) do maksimum i smaż mięso 2-3 minuty mieszając od czasu do czasu. Następnie wlej jajko. Wrzuć na patelnię łodygi pak choy i smaż 1-2 minuty. Potem dodaj liście pak choy. Wrzuć makaron oraz posiekaną dymkę, zachowując odrobinę do dekoracji. Dodaj pieprz według uznania. Zmniejsz gaz pod wokiem i wlej sos przygotowany z sosu sojowego, sosu rybnego i sosu ostrygowego. Wymieszaj całość.
Podawaj od razu dekorując go świeżą dymką.
A może poznasz przepis na rybę po chińsku taką w pięciu smakach? Unikalny, świetny smak. Podobnie jak makaron po chińsku z klopsikami na ostro. Jest moc!