Makaron z owocami morza to klasyka ponad wszystkie klasyki. Jest to jedno z najbardziej lubianych dań w rejonie basenu Morza Śródziemnego, ale także w wielu innych miejscach na całym świecie. Królują dwie wersje tego dania. W pierwszej wersji owoce morza przesmaża się króciutko w oliwie z czosnkiem i łączy ze spaghetti lub linguine. W wersji drugiej owoce morza i makaron łączy delikatny i aromatyczny sos pomidorowy. Zapraszam na tę drugą wersję.
Składniki
200 gramów makaronu spaghetti lub linguine
300 ml przecieru pomidorowego
szklanka bulionu rybnego lub jarzynowego
8 świeżych małży
8 większych krewetek
3-4 nieduże kalmary
marchewka
czerwona cebula
1-2 łodygi selera naciowego
suszony anyż
suszone płatki chili
shot ouzo
1 łyżeczka masła
sól, pieprz
Przepis na makaron z owocami morza
Zadbaj o to, by owoce morza były jak najświeższe, bo w tym przypadku nie ma kompromisu. Na początek obierz krewetki z pancerzyków pozostawiając jedynie ogon (dla ozdoby). Nie wyrzucaj jednak skorupek i głów krewetek, ponieważ będą one znakomitą bazą smakową do Twojego sosu. Z krewetek usuń również przewód pokarmowy. Pokrój w drobną kostkę cebulę, marchew i seler naciowy. Każdego z warzyw powinno być mniej więcej tyle samo, ale ile to już zależy od Ciebie.
Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć pokrojone warzywa. Smaż je na niezbyt mocnym ogniu 10 minut mieszając od czasu do czasu. Warzywa nie powinny się zrumienić, mają one jedynie zmięknąć i oddać smak. Po tym czasie wrzuć na patelnię skorupki i łby krewetek (możesz je uprzednio krótko przemyć, aby pozbyć się nieczystości). Następnie dodaj szczyptę suszonych płatków chili i tyle samo suszonego anyżu. Ouzo nada całości wybitnego smaku, zatem wlej mały kieliszek i odparuj alkohol podkręcając gaz pod patelnią. Na koniec dodaj szczyptę soli. Wlej na patelnię przecier pomidorowy i bulion.
Makaron z owocami morza sposób przygotowania
Zamieszaj, zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię pokrywką i duś 45 minut. Od czasu do czasu sprawdzaj, czy nie trzeba dolać odrobiny wody, by uzyskać finalnie odpowiednią ilość sosu. Na koniec dodaj do sosu małą łyżeczkę zimnego masła, które uszlachetni sos i dodatkowo go lekko zagęści. Gotowy sos przetrzyj przez sitko. Sos powinien mieć zrównoważony smak. Nie może w nim dominować ani smak krewetek (od pancerzyków i głów), ani pomidorów (przecier), ani warzyw (soffritto).
Porada-> zbyt duża ilość płynu pozbawi sos swojego smaku.
Do gotującej się w dużym garnku dobrze osolonej wody wrzuć makaron i gotuj go zgodnie z opisem na opakowaniu około 10 minut.
Podczas gdy makaron się gotuje na dużej patelni z wysokimi brzegami smaż krewetki i pokrojone w pierścienie kalmary. Krewetki smaż maksymalnie 2 minuty, kalmary jedną minutę. Pod koniec smażenia lekko je posól. Przesmażone owoce morza wyłóż na talerz.
Porada-> nie przesmaż owoców morza. Podany powyżej czas jest optymalny, uwierz.
Na patelnię, na której smażyły się owoce morza wlej przygotowany wcześniej sos. Gdy się zagotuje wrzuć na patelnię małże (pamiętaj, że wszystkie muszą być zamknięte), a następnie przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz gaz pod nią i duś skorupiaki 3-4 minuty. Po tym czasie dorzuć do małży na patelni przesmażone wcześniej krewetki i kalmary i zamieszaj lekko wszystko. Odcedź makaron, wrzuć go na patelnię z owocami morza i wymieszaj szybko całość.
Makaron z owocami morza podawaj od razu. Kieliszek białego wytrawnego wina do dania jest obowiązkowy.
Spróbuj również innej potrawy z owocami morza (przygotuj małże po marynarsku).