Makaron z pesto szpinakowym z awokado

makaron podany z sosem z pesto szpinakowym

Makaron z pesto szpinakowym to błyskawiczne danie które Ci zasmakuje i nasyci na długo. Całość można przygotować w 10 minut, czyli tyle ile potrzeba na ugotowanie makaronu. W nazwie dania umieściłem szpinak, a w zasadzie jego liście, ale uwierz, że możesz wykorzystać do przyrządzenia tego dania dowolnego warzywa liściastego. Szpinak jest jednak najpowszechniejszy i najlepiej dostępny, więc stawiam w tym przepisy na niego.

Składniki

200 gramów makaronu spaghetti
300 gramów liści szpinaku
2-3 łyżki startego sera owczego np. pecorino
3-4 łyżki oliwy extra vergine
2-3 ząbki czosnku
połowa awokado
trochę sera feta
sól, pieprz

Przepis na makaron z pesto szpinakowym

Oderwij liście szpinaku od grubych łodyg. Jeśli jest to młody szpinak możesz je zostawić, bez problemu da się je zmiksować. Pamiętaj, że łodygi niektórych ziół i roślin są włókniste i nie nadają się na pesto. W moim przepisie użyłem rośliny o nazwie vlita, która jest powszechnie jadana na Krecie.

Do garnka z gotującą się dobrze osoloną wodą wrzuć makaron oraz obrane i zmiażdżone ząbki czosnku. Ilość czosnku według Twojego uznania. Gotuj makaron 7-8 minut.

Podczas gdy makaron się gotuje do miski malaksera wlej oliwę extra vergine (pamiętaj, że podane ilości składników do pesto są bardzo orientacyjne). Następnie dodaj do oliwy starty ser owczy, np. pecorino lub grawera (ser owczy z Krety). Połowa awokado dodana do pesto znakomicie poprawi jego strukturę i wzbogaci smak. Składniki na pesto posyp pieprzem i dodaj nieco soli morskiej (nie przesadź, ser zawiera dość soli). Zmiksuj składniki, aby uzyskać pesto. Jeśli będzie za gęste dolej trochę oliwy i ponownie zmiksuj.

Wrzuć do garnka z gotującym się makaronem liście szpinaku. Gotuj kolejne 3 minuty, aż makaron będzie „al dente”.

Makaron z pesto szpinakowym sposób podania

Po tym powyżej czasie odcedź całość zachowując nieco wody z gotowania makaronu. Ugotowane liście wyjmij z makaronu i przełóż do miski malaksera. Wlej w miarę konieczności łyżkę wody z gotowania makaronu, a następnie zmiksuj całość na dość gładkie pesto. Przełóż pesto na patelnię i od razu wlej do niego trochę wody z gotowania makaronu, aby się nie przypaliło.

Wrzuć na patelnię z pesto odcedzony makaron. Zamieszaj dobrze i zaczekaj chwilkę, aż powstanie aksamitny sos, który oblepi makaron. Jeśli pesto jest za gęste dolej jeszcze nieco wody z gotowania makaronu. Gotowe danie wyłóż na talerz i posyp pokruszonym serem feta.


Przygotuj również wyjątkowy spaghetti z pesto z buraka podane na spaghetti.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *