Makaron z pesto z rukolą i chilli

Makaron podany z sosem pesto przygotowanym z sera owczego i oliwy ze świeżą rukolą.

Makaron z pesto przyrządzonym z rukoli, a także z rukolą gotowany i podany to danie błyskawiczne. Oczywiście nie w takim wykonaniu jak moje, gdzie do przygotowania tej pasty używam dzikiej rukoli. Tę należy najpierw oczyścić i pozbawić dość twardych łodyg. Gdy jednak użyjecie rukoli już wstępnie obrobionej przyrządzicie to danie błyskawicznie. Pamiętajcie, że rukola ma dość mocny, specyficzny smak. Gdy zrobić z niej pesto będzie ono dość wytrawne. Nie każdy ten smak polubi. Ja lubię, więc zapraszam na to pyszne danie.

Składniki

100 gramów świeżego makaronu wstążki (tagliatelle)
400 gramów świeżej rukoli
kawałek sera owczego (np. pecorino, grawiera)
oliwa z oliwek extra vergine
suszone płatki chili
sól

Przepis na makaron z pesto z rukolą

Rukolę pozbaw twardych ogonków. Jeżeli używasz gotowej rukoli takiej prosto ze sklepu ta czynność nie będzie konieczna. Warzywo dobrze umyj pod bieżącą wodą i osusz.

Mniej więcej jedną trzecią rukoli przełóż do miski, w której będziesz przygotowywać pesto. Pesto to włoski przysmak, który przyrządza się z ziół, oliwy extra vergine, twardego sera, czasem z dodatkiem warzyw. Do miski włóż starty ser najlepiej owczy (ma wyraźny smak, który nada Twojemu pesto charakteru) oraz wlej pół szklanki jak najlepszej oliwy z oliwek. Naprawdę trudno jest mi podać Ci dokładne ilości składników niezbędnych do przyrządzenia pesto. Gdy zmiksujesz wszystko i spróbujesz z pewnością będziesz wiedzieć, czy dodać jeszcze sera lub soli. Co do ilości oliwy, finalnie pesto powinno być w miarę gęste, jednak nie może w nim stać łyżka. Reguluj jego gęstość właśnie odpowiednią ilością oliwy.

Dobre pesto to takie, które ma wyraźny smak ziół, ale również porządnie wyczuwalny ser. Nie jest za słone i ma odpowiednią gęstość. Gdy Twoje pesto z rukoli jest już gotowe odstaw je na bok.

Do garnka z dobrze osoloną gotującą się wodą wrzuć makaron oraz pozostałe liście rukoli. Gotuj wszystko 2 minuty na mocnym ogniu. Podczas gdy makaron się gotuje przełóż przygotowane pesto na patelnię. Nie powinna ona być za gorąca, aby pesto nie przypaliło się. Przełóż ugotowany „al dente” makaron wraz z rukolą na patelnię z pesto. Nie przejmuj się, gdy wleje się na patelnię trochę wody z gotowania makaronu.

Makaron z pesto sposób podania

Wlej na patelnię kilka łyżek wody z gotowania makaronu i rukoli. Wymieszaj całość, aby woda połączyła się z pesto, a potem sos wspaniale oblepił makaron. Cała ta czynność na patelni nie powinna zająć więcej niż minutę. W przeciwnym przypadku rozgotujesz makaron.

Już na talerzu posyp danie odrobiną suszonych płatków chili oraz startym serem owczym, który użyty został wcześniej do przygotowania pesto. Prosto, łatwo, szybko i pysznie.


Przygotuj fantastyczne <<boczniaki smażone przepis>> stworzony na sposób chiński.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *