Makaron z porem i łososiem wędzonym na zimno

Makaron wymieszany z duszonym porem, doprawionym słodką śmietanką i podany z łososiem wędzonym i kaparami.

Makaron z porem duszonym doprawionym słodką śmietanką i podany z łososiem wędzonym i kaparami. Kwintesencja prostoty i siła smaku. Wspaniale zrównoważony obiad zarówno pod względem dietetycznym, jak i smakowym. Słodka śmietanka równoważy doskonale słoność kaparów i wędzonego łososia. Ostry w smaku por, odpowiednio długo duszony całkowicie traci swoją ostrość, stając się łagodny i słodki. Pamiętaj, aby pora dusić do miękkości, a łososia wędzonego na zimno rozłożyć na talerzu dopiero tuż przed serwowaniem dania.  To danie łączy w sobie i słodycz i słoność, a to połączenie smaków na pewno Cię zaskoczy. Jestem pewien, że pokochasz to danie.

Składniki

160 gramów makaronu penne pełnoziarnistego
4 nieduże pory
100 ml słodkiej śmietanki
200 gramów łososia wędzonego na zimno
świeży koperek
2 łyżki kaparów
sól, pieprz

Przepis na makaron z porem i łososiem wędzonym

Pory przeznaczone do każdego posiłku trzeba bardzo dokładnie umyć. W tym celu każdego pora przekrój wzdłuż na pół i bardzo dokładnie wypłucz pod bieżąca wodą. Pomiędzy liśćmi pora gromadzą się zanieczyszczenia i ziemia, dlatego ich dokładne umycie jest bardzo ważne.

Każdego pora pokrój w półplasterki. Wlej na patelnię 3 łyżki oliwy, a następnie wrzuć pokrojone pory. Dodaj sól i pieprz i smaż na średnim ogniu  mieszając od czasu do czasu.

Do dużego garnka wrzuć makaron i ugotuj go według wskazania na opakowaniu (10 minut). W połowie gotowania się makaronu wlej do pora na patelni 5 łyżek wody z gotowania makaronu i duś pora na wolnym ogniu.

Gdy makaron jest „al dente” wyłów go szybko łyżką cedzakową i przełóż na patelnię z porem. Wlej jeszcze 3 łyżki wody z gotowania makaronu, aby powstał sos. Wlej słodką śmietanką, dodaj łyżkę kaparów i gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje do pożądanego stanu.

Wyłóż makaron z porem na talerz, a następnie obłóż go łososiem wędzonym. Całość posyp świeżym koperkiem i niewielką ilością kaparów.


Wypróbuj również mój przepis na pieczony łosoś marynowany po azjatycku.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *