Makaron wymieszany z duszonym porem, doprawionym słodką śmietanką i podany z łososiem wędzonym i kaparami. Kwintesencja prostoty i siła smaku. Wspaniale zrównoważony obiad zarówno pod względem dietetycznym, jak i smakowym. Pamiętajcie, by pora dusić do miękkości, a łososia wędzonego na zimno rozłożyć na talerzu dopiero tuż przed serwowaniem dania. Jestem pewien, że pokochacie to danie.
Składniki
160 gramów makaronu penne pełnoziarnistego
4 nieduże pory
100 ml słodkiej śmietanki
200 gramów łososia wędzonego na zimno
świeży koperek
2 łyżki kaparów
sól, pieprz
Przepis na makaron z porem i łososiem wędzonym
Pokrój pora w półplasterki. Wlej na patelnię 3 łyżki oliwy, a następnie wrzuć pora. Dodaj sól i pieprz i smaż na średnim ogniu często mieszając.
Do dużego garnka wrzuć makaron i ugotuj go według wskazania na opakowaniu (10 minut). W połowie gotowania się makaronu wlej do pora na patelni 5-6 łyżek wody z gotowania makaronu i duś pora na wolnym ogniu.
Gdy makaron jest „al dente” wyłów go szybko łyżką cedzakową i przełóż na patelnię z porem. Wlej jeszcze 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu, aby powstał sos.
Wlej słodką śmietanką i gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje do pożądanego stanu.
Wyłóż makaron z porem na talerz, a następnie obłóż go łososiem wędzonym.
Całość posyp świeżym koperkiem i niewielką ilością kaparów.
Wypróbuj również mój <<przepis na pieczonego łososia marynowanego po azjatycku>>.