Makaron z sardynkami to danie dla prawdziwych twardzieli. Dzisiaj większość ludzi przed zjedzeniem każdego kęsa bada rybę prawie przez lupę, aby wyłowić rybie ości. Nie dla nich zatem sardynki, które ości mają bez liku. Dla prawdziwego smakosza i amatora ryb to jednak problem żaden, bo te ości sardynek można spokojnie jeść bez strachu przed utknięciem jednej np. w gardle. Fakt faktem, że jedząc to danie ości będzie w ustach co niemiara, więc jeśli należysz do grupy osób opisanych na wstępie po prostu odpuść to danie. Jeżeli jednak jadasz chętnie smażone sardynki niemal w całości, to danie powinno Cię zachwycić.
Składniki
200 gramów makaronu penne;
kilka świeżych sardynek (w zależności od wielkości i apetytu);
mała bulwa fenkuła (kopru włoskiego);
kapary;
oliwa z oliwek;
pieprz;
Przepis na makaron z sardynkami
Sardynki, jeśli masz mrożone, najpierw oczywiście rozmroź. Fenkuł koniecznie niech będzie z natką. Pokrój fenkuła w drobną kostkę. Natkę odłóż na bok, będzie potrzebna do dekoracji dania. Sardynki pozbaw głów i wnętrzności, dobrze opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Smaż na sporej ilości oliwy (niekoniecznie extra vergine) po max. 2 minuty z każdej strony w zależności od ich wielkości. Nie przesmaż sardynek!Usmażone wstępnie sardynki wyłóż na ręczniki papierowe. Pozbaw je kręgosłupów i większych ości. Pozostaw w dużych kawałkach.
Ugotuj makaron w dobrze osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu.
Podczas gdy makaron się gotuje na małej patelni rozgrzej 3-4 łyżki oliwy i wrzuć pokrojonego fenkuła. Smaż go kilka minut na niezbyt mocnym ogniu. Warzywo ma dać smak, więc potrzebuje na patelni spędzić chwilę czasu, a nie spalić się w ciągu 2 minut. Dorzuć do fenkuła małą garstkę kaparów. Ostrożnie, bo są bardzo słone, nie przesadź z ich ilością. Smaż całość na wolnym ogniu 2 minuty. Wyłącz gaz pod patelnią i wrzuć obrane wcześniej sardynki. Całość posyp świeżo zmielonym pieprzem. Delikatnie zamieszaj zawartość patelni, aby rybki nie rozpadły się na atomy, a jedynie ogrzały w przesmażonych warzywach.
Makaron z sardynkami sposób podania
Odcedź ugotowany makaron i wrzuć na patelnię z warzywami i sardynkami. Delikatnie zamieszaj całość. Już na talerzu skrop danie oliwą extra vergine i posyp natką kopru włoskiego. Dodatkowo możesz skropić danie sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny.
Wypróbuj również przepis na omlet z bryndzą i szparagami.