Mój makaron z serem naprawdę nie ma nic wspólnego ze znienawidzonym przez sporą grupę osób makaronem z twarogiem znanym z dzieciństwa z czasów PRL. Moje danie może wydawać się trywialne jednak każdy, kto go próbuje jest zaskoczony aksamitnością sosu. Powstaje on w wyniku połączenia sera owczego i najwyższej jakości oliwy extra vergine. Do tego sporo czarnego, świeżo zmiażdżonego w moździerzu pieprzu i mamy danie proste, ale zaskakujące w smaku. Bez wątpienia to danie nie kojarzy się ze znienawidzonym daniem z naszego dzieciństwa.
Składniki
250 gramów spaghetti;
1 płaska łyżka czarnego pieprzu w ziarnach;
60 gramów sera pecorino;
oliwa extra vergin;
Przepis na makaron z serem
Przygotuj wszystkie składniki, czyli 250 gramów spaghetti, 1 płaską łyżkę czarnego pieprzu w ziarnach, 60 gramów sera pecorino, a także oliwę extra vergine.
Ser zetrzyj na drobnych oczkach tarki, a pieprz zmiażdż w moździerzu tak, aby część ziarenek pozostała niemal w całości, a reszta była dość grubo zmiażdżona.
Makaron ugotuj w mocno osolonej, wrzącej wodzie, aż będzie „al dente”. Odcedź makaron i włóż go z powrotem do garnka, w którym się gotował. Wlej 5 łyżek oliwy extra vergine. Dodaj starty ser pecorino, a także wlej nieco wody z gotowania makaronu (koniecznie) oraz 1 łyżkę sera ricotta (opcja). Całość posyp większością zmiażdżonego w moździerzu pieprzu i dobrze mieszaj przez kilkanaście sekund, aby wytworzył się wspaniały sos.
Podawaj natychmiast, polewając makaron powstałym sosem oraz posypując grubo zmiażdżonym czarnym pieprzem.
Poznaj przepis na makaron z szynką parmeńską oraz przepis na spaghetti alla San Gennaro z Neapolu.