Makaron ze szpinakiem bakłażanem oraz mięsem

Makaron ze szpinakiem, bakłażanem oraz smażonym mięsem z dodatkiem czosnku to bardzo smaczne i aromatyczne.

Makaron ze szpinakiem oraz bakłażanem i polędwiczką wieprzową do smaku to prawdziwy rarytas. Jeśli zrezygnujesz z dodatku bakłażana danie przyrządzisz w niecałe 15 minut. Oczywiście ja bakłażana zalecam jak dodatek, bo wybitnie podnosi smak całości. Nie wyobrażam sobie, aby ktokolwiek grymasił czy kręcił nosem jedząc ten makaron ze szpinakiem. Czasami lepiej się nie odzywać podczas jedzenia, a delektować się każdym kęsem dania. Tak właśnie jest w tym przypadku.

Składniki

200 gramów makaronu wstążki
400 gramów świeżego szpinaku
mały bakłażan
100 gramów polędwiczki wieprzowej
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Przepis na makaron ze szpinakiem bakłażanem i mięsem

Ze szpinaku odkrój korzonki i pokrój go według uznania. Jeżeli Ci to nie przeszkadza to najlepiej będzie jednak, gdy pozostawisz całe liście szpinaku. Po ugotowaniu razem z makaronem wstążki szpinak będzie pięknie współgrał kształtem. Czosnek obierz i pozostaw całości, bakłażana zaś pokrój w słupki.

Polędwiczkę wieprzową pokrój w paski o wielkości zbliżonej do pokrojonego bakłażana. Następnie mięso posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

W dużym garnku zagotuj wodę. Posól ją, a następnie wrzuć makaron. To, jaki makaron wybierzesz do przyrządzenia tej potrawy warunkować będzie czas jej przygotowania. Mój makaron (ręcznie przygotowany) gotować się miał maksymalnie 4 minuty.

Podczas gdy makaron się gotuje na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy i wrzuć pokrojonego bakłażana. Dodaj sól i smaż warzywo krótko na mocnym ogniu, aby się zrumieniło.

Na ostatnie dwie minuty gotowania makaronu wrzuć do niego szpinak i czosnek. Gotuj makaron ze szpinakiem na mocnym ogniu, aż będzie „al dente. Gdy makaron ze szpinakiem będzie gotowy odcedź go zachowując szklankę wody z gotowania.

Przesmażonego i pięknie zrumienionego bakłażana wyłóż na ręczniki papierowe. Na tę samą patelnię wrzuć pokrojone mięso. Smaż na mocnym ogniu 2 minuty często mieszając. Gdy mięso ładnie się zrumieni dorzuć na patelnię z mięsem wcześniej przesmażonego bakłażana.

Makaron ze szpinakiem propozycja podania

Na patelnię z bakłażanem i mięsem od razu wrzuć makaron ze szpinakiem. Wlej kilka łyżek wody z ich gotowania. Redukuj na średnim ogniu, aż nadmiar płynu odparuje. Na koniec wlej do dania łyżkę oliwy i zamieszaj. Gotowe. Podawaj od razu po przygotowaniu posypany świeżo zmielonym pieprzem.


Wypróbuj również genialny makaron z dorszem w sosie szpinakowym.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *