Makówki śląski deser na święta Bożego Narodzenia

Makówki to śląski deser bożonarodzeniowy przygotowany z maku gotowanego z dodatkiem mleka, masła i miodu oraz bakalii układany w naczyniu na chałce.

Makówki to wciąż obowiązkowa pozycja na bożonarodzeniowym stole na Śląsku. Jest proste w przygotowaniu i genialne w smaku. Bakalii musi być dużo, wszak Święta zawsze muszą być na bogato. Lepiej również użyć miodu zamiast cukru i nie zapominać o wiórkach kokosowych. Jeśli nie znasz makówek koniecznie zrób ten deser, wszak Święta są tylko raz w roku. Zwróć uwagę, że podane poniżej ilości składników pozwolą Ci na przygotowanie niedużej ilości makówek. Na Śląsku zazwyczaj przygotowuje się dużo większe porcje. Jeśli i ty życzysz sobie przygotować większą porcję odpowiednio zwiększ ilość składników i układaj więcej warstw. Pamiętaj jednak, że jest to bardzo sycący deser.

Składniki

200 gramów mielonego maku
bakalie (orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, rodzynki)
wiórki kokosowe
2 łyżki masła
1 łyżka dobrego miodu
około 200 ml mleka pełnotłustego
kilka kromek suszonej chałki lub sucharki
woda
zapach migdałowy do ciast (opcja)

Przepis na makówki

Wsyp mak do rondelka, a następnie wlej mleko, wodę oraz dodaj miód. Zamieszaj. Do maku dodaj masło. Wstaw rondelek na ogień i gotuj na wolnym ogniu 20-30 minut mieszając od czasu do czasu. Mak może się przypalić, więc trzeba być czujnym.          Podczas gotowania uzupełniaj wodę, która odparowuje. Finalnie masa makowa powinna mieć lekką konsystencję.

Na desce kuchennej posiekaj bakalie. Orzechy laskowe, orzechy włoskie, migdały, rodzynki i co Ci się tylko zamarzy. Powinno ich być dużo, wszak Święta muszą być na bogato. Na pięć minut przed końcem gotowania maku dodaj do niego posiekane bakalie, a następnie dobrze wymieszaj i gotuj kilka minut. W tym momencie możesz również dodać kilka kropel olejku migdałowego.

Gorącą masą makową wyłóż na dno miski. Powinna to być stosunkowo cienka warstwa. Na warstwie masy makowej ułóż sucharki lub czerstwą chałkę, a następnie przykryj je równomiernie kolejną warstwą masy makowej. Wierzch posyp obficie wiórkami koksowymi i dowolnie udekoruj.

Nałóż łyżką na talerzyk, a następnie polej delikatnie mlekiem skondensowanym. Dzieci mogą wyjadać bezpośrednio z głównej miski.


Przygotuj pyszny kołocz śląski z makiem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *