Makrela filet smażony z papryką i bobem podany

Wyrazista w smaku makrela jako filet smażony podana razem z bobem oraz papryką.

Wyrazista w smaku makrela jako filet smażony podana razem z bobem oraz papryką. Mój smażony filet z makreli podany z sezonowymi warzywami jest daniem ciekawym, zdrowym i smakuje naprawdę super. Makrela to jedna z najzdrowszych ryb. W Polsce z niezrozumiałych dla mnie względów trudno jest upolować prawdziwie świeżą makrelę. Taką z błyszczącą skórką mieniącą się pięknie i tym poprzebnym błyskiem w oku. Świeża makrela ma nieinwazyjnie pachnące mięso i jeżeli na taką trafisz przekonasz się o tym. Filetowanie makreli zaś jest sprawą banalną, co udowodnię Ci w poniższym przepisie. Całość uzupełniają króciutko przesmażone warzywa sezonowe. Świetna rzecz.

Składniki

2 świeże większe makrele
dwie garści bobu
czerwona papryka
natka pietruszki
dymka
mąka pszenna lub kukurydziana
sól, pieprz

Makrela filet smażony przepis oryginalny

Świeża ryba to słowo klucz. Twoja makrela musi się błyszczeć, jak auto po wypolerowaniu. Odetnij od ryby głowę. Następnie ostrym dużym nożem zacznij nacinać rybę wzdłuż kręgosłupa od strony głowy w kierunku ogona. Staraj się cały czas prowadzić nóż przy kręgosłupie. Musisz czuć, że nóż lekko chrobocze o kości. I tak to sprawnym cięciem masz już jednego fileta z makreli. Włóż nóż pod kręgosłup od strony głowy. W analogiczny sposób jak przed chwilą tym razem jednak odetnij kręgosłup od fileta. Mamy pięknie wycięte filet z makreli, teraz pora je oczyścić i pozbawić ości. Prowadząc płasko nóż od środka ryby w kierunku brzucha wytnij duże ości. Od strony grzbietu ryby usuń wzdłużną (delikatną) tkankę kostną.

Makrela to sympatyczna ryba, bo wszystkie małe ości ma jedynie przy kręgosłupie. Dlatego łatwo je usunąć. Wystarczy naciąć nożem pod skosem po obu stronach miejsce po kręgosłupie, a następnie usunąć ości.

Usunięcie w taki sposób ości z makreli spowoduje, że Twój filet zmarszczy się podczas smażenia. Straci przez to walory estetyczne. Zastanów się jednak, czy wolisz na talerzu pięknie usmażony filet, z którego musisz za każdym razem wypruwać ości. Czy też może pójdziesz na kompromis, wciąż pięknie wyglądająca ryba bez ani jednej ości.

Porada-> sposób filetowania makreli wpływa na jej smażenie

Do makreli podam świeży bób, czerwoną paprykę, dymkę, a także natkę pietruszki. Będzie smacznie i wiosennie. Do gotującej się, lekko osolonej wody wrzuć bób i gotuj do miękkości. Gdy bób jest świeży będzie gotowy za około dziesięć minut. Pokrój w kostkę paprykę, posiekaj natkę i dymkę.

Filety z makreli lekko posól, a następnie obsyp delikatnie mąką. Następnie smaż makrelę na oliwie na średnim ogniu max 2 minuty od strony skóry. Odwróć rybę i smaż od strony wewnętrznej 1 minutę.



Makrela filet smażony sposób podania

Zdejmij z patelni smażone filety z makreli, a na patelnię wrzuć paprykę, dymkę oraz odcedzony bób. Na koniec całość lekko posól, posyp pieprzem i smaż 2 minuty, aż warzywa staną się lekko chrupiące i delikatnie przysmażone. Podawaj od razu posypane posiekaną natką pietruszki oraz skropione oliwą extra vergine i sokiem z cytryny.


Wypróbuj również hot dog z makrelą na sposób holenderski przygotowany. Poznaj bób z ziemniakami w pomidorach z ziołami przyrządzony.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *