Maślane puree z groszku i mięty

Maślane puree z ugniecionego gotowanego zielonego groszku z dodatkiem siekanej świeżej mięty.

Puree z groszku poraża prostotą wykonania, a jednocześnie genialnym smakiem. Idealnie wkomponuje się chyba w każdy obiad począwszy od takiego z mięsem, jak i do dań stricte wegetariańskich. Świeża mięta komponuje się z groszkiem nie tylko kolorystycznie, ale także świetnie odświeża całość. Nawet jeżeli za zapachem czy smakiem mięty nie przepadasz to w tym puree z pewnością nie będzie Ci on przeszkadzał. Do przygotowania tego puree możesz spokojnie użyć mrożonego groszku.

Składniki

400 gramów groszku;
60-70 gramów masła;
spora garść listków świeżej mięty;
sól, pieprz;

Przepis na puree z groszku

Jeżeli do dania będziesz używać mrożonego groszku musisz go najpierw rozmrozić. Możesz to zrobić wrzucając go do garnka z wodą lub ogrzewając na patelni, gdy był przed mrożeniem podgotowany. Jeśli zaś używasz groszku świeżego, takiego młodego musisz  go wcześniej ugotować. Najlepszym wyjściem jest kupienie wcześniej podgotowanego, mrożonego groszku. W takim wypadku jego rozmrożenie na patelni trwa ledwie 3-4 minuty.

Rozmrożony groszek przełóż do garnka i dodaj do niego masło. Następnie garnek przykryj pokrywką i gotuj groszek na wolnym ogniu 3 minuty. Podczas gdy groszek się dusi przygotuj sporą garść świeżych listków mięty.

Po upływie wskazanego czasu wrzuć do garnka z groszkiem listki mięty.

Całość posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem, a następnie zdejmij garnek z gazu . Na koniec blenderem zmiksuj całość na puree. Tylko i wyłącznie od Ciebie zależy, czy Twoje puree będzie gładkie i aksamitne, czy też pozostawisz go w formie mniej zmiksowanej.

Podawaj na ciepło lub w letniej temperaturze. Zaręczam Ci, że smakować będzie jako dodatek niemal do wszystkiego.


Wypróbuj również fantastyczny <<przepis na duszony kurczak z fasolką>>. Trudno nie pokochać tego dania od pierwszego kęsa.


Rekomendowane przepisy