Puree z groszku poraża prostotą wykonania, a jednocześnie genialnym smakiem. Idealnie wkomponuje się chyba w każdy obiad począwszy od takiego z mięsem, jak i do dań stricte wegetariańskich. Świeża mięta komponuje się z groszkiem nie tylko kolorystycznie, ale także świetnie odświeża całość. Nawet jeżeli za zapachem czy smakiem mięty nie przepadasz to w tym puree z pewnością nie będzie Ci on przeszkadzał. Do przygotowania tego puree możesz spokojnie użyć mrożonego groszku.
Składniki
400 gramów groszku;
60-70 gramów masła;
spora garść listków świeżej mięty;
sól, pieprz;
Przepis na puree z groszku
Jeżeli do dania będziesz używać mrożonego groszku musisz go najpierw rozmrozić. Możesz to zrobić wrzucając go do garnka z wodą lub ogrzewając na patelni, gdy był przed mrożeniem podgotowany. Jeśli zaś używasz groszku świeżego, takiego młodego musisz go wcześniej ugotować. Najlepszym wyjściem jest kupienie wcześniej podgotowanego, mrożonego groszku. W takim wypadku jego rozmrożenie na patelni trwa ledwie 3-4 minuty.
Rozmrożony groszek przełóż do garnka i dodaj do niego masło. Następnie garnek przykryj pokrywką i gotuj groszek na wolnym ogniu 3 minuty. Podczas gdy groszek się dusi przygotuj sporą garść świeżych listków mięty.
Po upływie wskazanego czasu wrzuć do garnka z groszkiem listki mięty.
Całość posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem, a następnie zdejmij garnek z gazu . Na koniec blenderem zmiksuj całość na puree. Tylko i wyłącznie od Ciebie zależy, czy Twoje puree będzie gładkie i aksamitne, czy też pozostawisz go w formie mniej zmiksowanej.
Podawaj na ciepło lub w letniej temperaturze. Zaręczam Ci, że smakować będzie jako dodatek niemal do wszystkiego.
Wypróbuj również fantastyczny <<przepis na duszony kurczak z fasolką>>. Trudno nie pokochać tego dania od pierwszego kęsa.