Mątwa krojona i duszona z dodatkiem ziemniaków, cukinii, selera i startych pomidorów. Ten głowonóg przygotowany na sposób grecki to nie lada przysmak, choć na pierwszy rzut oka danie to może wydawać się daniem mało finezyjnym. Mątwa, zwana inaczej sepią (ang. cuttlefish, gr. supia) od powszechnie znanego kalmara różni się owalnym kształtem i jest grubsza. Mięsa i białka jest zatem więcej, ale to właśnie dlatego mątwa potrzebuje dłuższej obróbki cieplnej od kalmara. Dlatego Grecy kalmara grillują, mątwę zaś duszą. Efekt smakowy, uwierzcie, znakomity.
Składniki
duża mątwa (około 500 gramów)
500 gramów ziemniaków
mała cukinia
około 200 ml przecieru pomidorowego (lub 1-2 pomidory)
duża cebula
1-2 ząbki czosnku
nać selera korzeniowego (lub nać kopru włoskiego)
100 ml czerwonego wina (opcja)
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz
Mątwa duszona z warzywami przepis
Zakładam, że dysponujesz oczyszczoną mątwą (np. mrożona). Zioła możesz dać, jakie lubisz. Może to być nać selera korzeniowego, nać kopru włoskiego, albo po prostu świeży koperek i natka pietruszki. Eksperymentuj, znajdź swój idealny smak do tego dania. Nie bój się sporej ilości świeżych ziół. Oddadzą swój smak, a Twój sos będzie cudownie smaczny.
Obierz i posiekaj czosnek, w drobną kostkę pokrój cebulę. Z naci odkrój łodygi i posiekaj je na spore kawałki. Na patelnię wlej około 100 ml oliwy. Na letnią oliwę wrzuć posiekane łodygi świeżych ziół, a także cebulę. Smaż warzywa na średnim ogniu 2-3 minuty, aby nieco zmiękły. Uważaj, aby ich nie zrumienić. Wrzuć na patelnię posiekany czosnek i smaż wszystko jeszcze minutę.
Oczyszczoną i dobrze osuszoną ręcznikami papierowymi mątwę pokrój na spore kawałki, a następnie wrzuć ją na patelnię. Smaż całość 2-3 minuty na średnim ogniu. Następnie wlej na patelnię 100 ml czerwonego wina, podkręć ogień pod patelnią i odparuj je. Zetrzyj 1-2 pomidory (lub wlej około 200 ml przecieru pomidorowego) na patelnię. Duś całość na średnim ogniu 2-3 minuty delikatnie mieszając całość od czasu do czasu. Przelej zawartość patelni do garnka. Dolej 200 ml gorącej wody, wrzuć ziele angielskie i liść laurowy do smaku i duś mątwę z warzywami na wolnym ogniu około 40 minut pod przykryciem.
Podczas gdy mątwa się dusi obierz ziemniaki i pokrój na plastry grubości pół centymetra lub w dowolne kawałki. Pamiętaj, że sosu w Twoim daniu nie będzie zbyt wiele, a ziemniaki potrzebują płynu, aby się ugotowały. Zbyt duże kawałki ziemniaków mogą utrudnić ich gotowanie. Cukinia odwrotnie, mięknie bardzo szybko więc aby się nie rozgotowała pokrój ją w grube kawałki. Przygotuj także liście ziół, z których łodygi duszą się już z Twoją mątwą.
Porada->> dostosuj wielkość kawałków warzyw do ilości płynu w potrawie, aby nie wypiły całego sosu
Mątwa duszona z warzywami powinna być już „al dente”, więc wrzuć do garnka liście ziół, dodaj plastry ziemniaków oraz cukinię. W razie potrzeby dolej odrobinę gorącej wody. Na koniec dodaj do smaku sól, pieprz (lub suszone płatki chili) i duś całość pod przykryciem około 10 minut. Podawaj od razu posypane posiekaną nacią fenkuła oraz z kromką świeżego pieczywa do maczania w pysznym sosie.
Wypróbuj także <<przepis na chrupiące kalmary>>. Super pyszny i sprawdzony przepis na doskonałe owoce morza.