Medaliony z łososia w curry z kolendrą

Medaliony z łososia w mojej wersji to ściśle biorąc siekane mięso łososia doprawione pastą curry i sosem sojowym, a następnie smażone w formie małych medalionów.

Medaliony z łososia przygotujesz szybko, a cieszyć będą podniebienia każdego, kto lubi tajskie smaki. O ich charakterze i smaku decyduje bowiem w głównej mierze świeża kolendra oraz sok z limonki. Do ich przygotowania użyłem tzw. brzuszków łososia, a więc de facto jego resztek. Często są one traktowane po macoszemu, a przecież to właśnie „brzuszki” zawierają najwięcej rybiego tłuszczu. Dzięki ich użyciu moje medaliony z łososia są bardzo zdrowe i bardzo smaczne. Wszak tłuszcz dodaje smaku wszędzie, gdzie tylko się pojawi. Nie inaczej jest w moich medalionach.

Składniki

250 gramów „brzuszków” z łososia;
pęczek świeżej kolendry;
czerwona pasta curry;
suszone liście limonki kaffir;
2 limonki;
sos sojowy;
sos rybny;

Przepis na medaliony z łososia

Zacznijmy od podstawowego składnika, u mnie to brzuszki z łososia. Jednak zamiast brzuszków z łososia możesz użyć całkiem innych jego elementów (dowiedz się <<jak filetować łososia>>, by potem cieszyć się jego smakiem).

Mięso łososia możesz zmielić w maszynce, ale równie dobrze możesz posiekać ostrym nożem. Tak właśnie proponuję zrobić w tym przypadku. Przygotowana w ten sposób ryba będzie lepiej smakować. Posiekaj listki kolendry i dodaj do miski z rybą. Zmiażdż w dłoni garstkę suszonych liści limonki kaffir i wrzuć do ryby. Nada ona przyjemnego cytrynowego smaku łososiowi (dowiedz się <<jak hoduje się łososia>> w Norwegii).

Na małą patelnię wlej 2 łyżki sosu sojowego i dodaj 1 łyżeczkę pasty curry. Możesz dać więcej, jednak należy pamiętać, że ta pasta jest naprawdę ostra i bardzo słona. Uważaj, by nie przesadzić. Podgrzewaj składniki i rozmieszaj pastę w sosie sojowym. Gotową masę z pasty curry i sosu sojowego przestudź, a następnie dodaj do ryby. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Jeżeli chcesz może teraz usmażyć mały medalion, aby spróbować jego smaku i ewentualnie ostatecznie doprawić. Na koniec wciśnij sok z limonki do ryby i ponownie zamieszaj.

Medaliony z łososia propozycja podania

Moje medaliony z łososia nie mają w sobie nic, co by je wiązało. Celowo, aby nie zmieniać smaku ryby. Musisz je smażyć delikatnie, aby się nie rozpadły. W tym celu nabieraj najlepiej łyżką stołową masę i kładź na patelni. Tam delikatnie uformuj medalion. Smaż po 1 minucie z każdej strony na niezbyt mocnym ogniu. Idealnym tłuszczem do smażenia będzie olej arachidowy.

Podaj od razu np. z gotowanym groszkiem cukrowym i dipem koperkowym z dodatkiem soku z limonki.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *