Mielonka w słoiku domowa konserwa

mielonka w słoiku domowa konserwa

Moja mielonka w słoiku to domowa konserwa przyrządzona z mięsa zmielonego razem z surowym boczkiem. Po zmieleniu mięso doprawiłem przyprawami, porządnie wyrobiłem na gładką masę mięsną i pasteryzowałem w słoikach. Taka domowa mielonka to dla mnie prawdziwy rarytas. Spędzając swoją młodość w czasach PRL-u mielonkę zdarzało mi się jadać od czasu do czasu jako rarytas. Niestety jeśli już taka konserwa pojawiła się w sklepie to zwykła była ona bardzo niskiej jakości. Szczęśliwie tamte czasy minęły, a dzisiaj sam robię dla siebie i swojej rodziny ten przysmak. Zajada się nim cała rodzina. Polecam mielonkę domową i Tobie.

Składniki

1 kg łopatki wieprzowej
0,5 kg boczku surowego
1,5 łyżki soli
1,50 łyżeczki pieprzu
1,5 łyżeczki papryki wędzonej
2,5 ząbka czosnku zmiażdżone
1 łyżeczka oregano
3 listki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki zimnej wody
około pół szklanki lodowatej wody

Mielonka w słoiku przepis

Zmiel łopatkę wieprzową i surowy boczek w maszynce do mięsa. Od ciebie zależy w jak drobno zmielić mięso do Twojej mielonki. Ja zmieliłem tylko jeden raz, na sitku o oczkach średniej grubości i uważam, że taki stopień zmielenia mięsa jest wystarczający. Do pomielonego mięsa dodaj wszystkie przyprawy, żelatynę a także lodowatą wodę. Pamiętaj, że woda musi być naprawdę bardzo zimna! Wszystkie składniki mielonki wymieszaj ze sobą, a następnie dobrze wyrabiaj masę przez 10 do 15 minut. Wyrabianie masy mięsnej jest bardzo istotne, ponieważ wpływa na konsystencję gotowej wędliny. Dłużej wyrabiana masa daje nam wędlinę o gładszej strukturze. Wstaw masę do do lodówki na minimum pół godziny.

Po upływie wskazanego powyżej czasu przełóż mięso do słoików zostawiając 2 cm wolnego miejsca od góry słoików. Słoiki dobrze zakręć i włóż do szerokiego garnka, a następnie zalej zimną wodą do połowy wysokości słoików. Pasteryzuj 2 godziny, a następnie pozostaw na wierzchu do przestygnięcia. Przechowuj w lodówce.


Zobacz <<przepis na pikle>> by dowiedzieć się więcej o pasteryzacji. Wypróbuj również świetny <<przepis na cielęcinę zapiekaną z makaronem>> z greckim rodowodem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *