Młoda kapusta jak i inne młode świeże warzywa to zawsze smak i jędrność. Zwykle trudno doczekać się końca zimy, a następnie wiosny właśnie z powodu chrapki na młode warzywa. Nie inaczej jest z kapustą. Ta młoda, choć nie zawsze już dojrzała wiosną, a przez to nie zawsze słodka, to jednak kusi swym wyglądem. Chyba najlepsza kapusta to kapusta zasmażana. Taka zimowa, robiona z kapusty kiszonej jest idealnym dodatkiem do wielu dań zimowych, takich o podwyższonej liczbie kalorii. Wiadomo, z mrozem nie ma żartów. Jednak wiosną daleko inną kapustę kochamy ponad wszystko.
Młoda kapusta to moje absolutnie ukochane warzywo. Kocham kapustę we wszelkich możliwych postaciach, ale młoda kapusta zasmażana to jest mój absolutny numer jeden. Zawsze z utęsknieniem czekam na ten moment, kiedy pojawi się w sklepach i na straganach, wtedy ruszam do ataku i nic mnie nie powstrzyma przed zakupem i, co tu ukrywać, objadaniem się tym warzywem.
Młoda kapusta z charakterem
Jeszcze taka nieopierzona, z liśćmi odstającymi od główki, co to nie do pomyślenia jest jesienią i zimą. Miękka, nie twarda, jędrna, lecz nie zwarta w sobie. Krucha. Idealna, byle nie gorzka, trzeba próbować. Młoda kapusta. Zasmażana młoda kapusta wiosną być musi. Robi się ją nieco inaczej od tej wersji zimowej, ale smakuje doprawdy znakomicie. I jak dla mnie sporo sosu musi w niej być, no tak już mam. Do młodej kapusty zasmażanej nic nawet nie trzeba, może być daniem samym w sobie. Smakuje bowiem tak wybornie i charakternie.
Co podać do młodej kapusty
Tak, to nie pomyłka. Co podać do młodej kapusty zasmażanej, a nie odwrotnie! Bo jak dla mnie taka młoda kapusta zasmażana to danie samo w sobie. A jak chcesz coś do niej podać to proszę bardzo. Na przykład wcisnąć w nią pyszne pulpety vel klopsy mięsne. Możesz podać z kiełbaskami z rusztu. Z kaszanką z grilla. Do klasycznego schabowego, to chyba oczywiste, nie? Klopsy rybne z taką kapustką również będą świetne. Do pieczonej giczy cielęcej podaję również. Do kotletów warzywnych, by danie dla wegetarian wzbogacić. Zresztą, sprawdź co mam Ci do zaproponowania w temacie kapusty, z pewnością znajdziesz coś dla siebie (dania z kapusty). A póki co zapraszam Cię na kapuścianą ucztę z młoda kapusta w roli głównej. Co za smak!
Zabieramy się do gotowania
Zerknij na przepis (szczegółowy przepis znajdziesz w linku powyżej), a potem zrób koniecznie już teraz młodą kapustę zasmażaną według mojego przepisu. Oprócz młodej kapusty kup porządny koperek (na placu, taki jędrny, a nie marny jego zachodni czy marokański surogat w sklepie) i gęstą, kwaśną śmietanę. Też najlepiej na placu. W tych sklepowych coraz więcej cudów w składzie się pojawia. Zrób, poczuj różnicę i ciesz się dobrym, zdrowym, a przede wszystkim smacznym lokalnym jedzeniem.