Młoda, drobno siekana i krótko gotowana słodka biała kapusta zasmażana na maśle, z dodatkiem świeżego koperku i kwaśnej śmietany. Młoda kapusta zasmażana, taka wczesnym latem kupiona to kolejna z ikon polskiej kuchni. Najlepsza kapusta do zasmażania to oczywiście kapusta wciąż młoda, choć już dojrzała. Ta wczesnowiosenna lubi bywać gorzkawa, więc lepiej wstrzymać się do lipca. Mój przepis nie jest specjalnie odkrywczy, ale mogę Wam zagwarantować, że przygotowana według niego młoda kapusta zasmażana podbije Wasze serca. A Waszych gości wprawi w zakłopotanie związane z koniecznością proszenia o kolejne dokładki.
Składniki
młoda, biała kapusta o wadze około 2 kilogramów;
kwaśna wiejska śmietana 18%;
duży pęczek koperku;
1-2 cebule;
2 łyżki mąki pszennej;
masło;
sól, pieprz;
Młoda kapusta zasmażana przepis
Zacznij od usunięcia z kapusty wierzchnich , twardych liści. Przetnij kapustę na połowę, a następnie na ćwiartki. Z każdej ćwiartki usuń fragmenty głąba, a następnie posiekaj kapustę na drobne paski.
Posiekaną kapustę włóż do dużego garnka. Zalej ją gorącą wodą tak, aby woda sięgała do 3⁄4 wysokości kapusty w garnku. Garnek przykryj pokrywką i gotuj kapustę na wolnym ogniu około 10 minut (do miękkości). Podczas, gdy kapusta się gotuje pokrój w drobną kostkę cebulę, a koperek drobno posiekaj. Gdy kapusta jest miękka odcedź ją pozostawiając w garnku z kapustą około pół litra wody z jej gotowania. Zachowaj ponadto szklankę wody z gotowania kapusty „luzem”. Odcedzoną kapustę odstaw na bok.
Na patelni rozgrzej nieco oliwy i masła, a następnie wrzuć cebulę i zeszklij ją. Następnie wsyp 1-2 kopiate łyżki mąki.
Dokładnie rozmieszaj mąkę z cebulą, a następnie podsmaż na jasnozłoty kolor (tzw. jasna zasmażka). Wlej szklankę wody z gotowania kapusty i dokładnie, energicznie wymieszaj całość.
Gdy zasmażka będzie gładka podsmaż ją jeszcze kilkadziesiąt sekund, aż zgęstnieje, a następnie przelej do ugotowanej kapusty.
Wymieszaj kapustę z zasmażką, a następnie wsyp do niej posiekany koperek. Dodaj sól i pieprz do smaku i wymieszaj całość.
Młoda kapusta zasmażana sposób podania
Dodaj do kapusty dużą, kopiatą łyżkę kwaśnej śmietany i wymieszaj wszystko. Moja młoda kapusta zasmażana musi mieć dość sporo sosu, powstałego z połączenia wody z gotowania kapusty z zasmażką i śmietaną. Taka kapusta jest najlepsza. To znakomity dodatek do obiadu. Ale jedzona solo smakuje wcale nie gorzej.
Poznaj mój super popularny i tradycyjny <<przepis na kapustę zasmażaną>> , przygotowaną z kapusty kiszonej.