Młode ziemniaki gotowane, a następnie odcedzone i połączone z masłem i siekanym koperkiem serwowane z zimnym kefirem to obiad marzeń podczas letnich upałów. Zimny kefir doskonale chłodzi i gasi pragnienie. Ziemniaki już pełne w smaku, nasze wspaniałe polskie ziemniaki. Oczywiście ziemniaki ,usta być skąpane w maśle oraz w świeżym koperku, bo tylko wtedy smakują wspaniale. Nie ma nic złego w prostym jedzeniu, o ile jest przygotowane z doskonałych jakościowo składników. Nie wstydźcie się polskiej kuchni, bo te najlepsze słyną właśnie z dań prostych, nieskomplikowanych.
Składniki
500 gramów młodych polskich ziemniaków
2 łyżki masła
pęczek świeżego koperku
500 ml kefiru
sól
Przepis na młode ziemniaki z kefirem
Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Nie ma potrzeby ich obierania, ponieważ młode ziemniaki mają bardzo cienką skórkę.
Ziemniaki włóż do garnka z wodą, dodaj sól i gotuj je do miękkości.
Odcedź ugotowane ziemniaki i pozostaw w garnku, w którym się gotowały.
Do garnka z ugotowanymi ziemniakami dodaj dwie łyżki masła, a następnie przykryj garnek pokrywką i odstaw na 2 minuty.
W międzyczasie posiekaj drobno świeży koperek.
Wrzuć posiekany koperek do ziemniaków i ponownie przykryj garnek pokrywką. Teraz delikatnymi kolistymi ruchami garnka wymieszaj jego zawartość, tak aby ziemniaki pokryły się roztopionym masłem i koperkiem.
Wyłóż ziemniaki otulone masłem i koperkiem na talerz. Podawaj ze szklanką zimnego kefiru. Dokładniki wskazane, a nawet niezbędne. Prosto, za to rewelacyjnie.
Przygotuj pyszne danie <<puree z topinambura>> i podawaj do dowolnego dania. Smakować będzie z każdym daniem.