Młode ziemniaki z kefirem

Młode ziemniaki gotowane, a następnie odcedzone i połączone z masłem i siekanym koperkiem serwowane z zimnym kefirem.

Młode ziemniaki gotowane, a następnie odcedzone i połączone z masłem i siekanym koperkiem serwowane z zimnym kefirem to obiad marzeń podczas letnich upałów. Zimny kefir doskonale chłodzi i gasi pragnienie. Ziemniaki już pełne w smaku, nasze wspaniałe polskie ziemniaki. Oczywiście ziemniaki ,usta być skąpane w maśle oraz w świeżym koperku, bo tylko wtedy smakują wspaniale. Nie ma nic złego w prostym jedzeniu, o ile jest przygotowane z doskonałych jakościowo składników. Nie wstydźcie się polskiej kuchni, bo te najlepsze słyną właśnie z dań prostych, nieskomplikowanych.

Składniki

500 gramów młodych polskich ziemniaków
2 łyżki masła
pęczek świeżego koperku
500 ml kefiru
sól

Przepis na młode ziemniaki z kefirem

Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Nie ma potrzeby ich obierania, ponieważ młode ziemniaki mają bardzo cienką skórkę.

Ziemniaki włóż do garnka z wodą, dodaj sól i gotuj je do miękkości.

Odcedź ugotowane ziemniaki i pozostaw w garnku, w którym się gotowały.

Do garnka z ugotowanymi ziemniakami dodaj dwie łyżki masła, a następnie przykryj garnek pokrywką i odstaw na 2 minuty.

W międzyczasie posiekaj drobno świeży koperek.

Wrzuć posiekany koperek do ziemniaków i ponownie przykryj garnek pokrywką. Teraz delikatnymi kolistymi ruchami garnka wymieszaj jego zawartość, tak aby ziemniaki pokryły się roztopionym masłem i koperkiem.

Wyłóż ziemniaki otulone masłem i koperkiem na talerz. Podawaj ze szklanką zimnego kefiru. Dokładniki wskazane, a nawet niezbędne. Prosto, za to rewelacyjnie.


Przygotuj pyszne danie <<puree z topinambura>> i podawaj do dowolnego dania. Smakować będzie z każdym daniem.


Rekomendowane przepisy