Mus z dyni pieczonej hokkaido

Mus z dyni pieczonej powstał z pokrojonej na kawałki i pozbawionej pestek dyni pieczonej z dodatkiem oliwy, a następnie zmiksowanej na puree.

Mus z dyni albo inaczej puree z dyni pieczonej smakuje po prostu genialnie. O ile sama dynia nie ma zbyt wyrazistego smaku to ta upieczona, doprawiona właściwie, smakuje wybornie. Pracy przy tym niewiele, jedynie czas oczekiwania może się dłużyć. Dynia wymaga bowiem blisko godzinnego pieczenia. Oczywiście wszystko zależy od rodzaju dyni, jaki zastosujesz. Według mnie najlepsza do przyrządzenia musu jest dynia hokkaido. Nie zastanawiaj się zatem tylko pędem po dynię i do dzieła. Będziesz zachwycona/y.

Składniki

dynia hokkaido o wadze około 1 kilograma;
oliwa z oliwek extra vergine;
gałka muszkatołowa;
pieprz;
sól;

Przepis na mus z dyni pieczonej

Wejdź w dowolny sposób w posiadanie dyni hokkaido. Najprościej będzie po prostu zakupić ją w sklepie lub na targu. Nie będzie z tym problemów. Poznasz ją łatwo, jest mała i okrągła. Kolor ma intensywnie pomarańczowy. Jest piękna. Dynię pokrój na ćwiartki. Wewnątrz dyni znajdziesz pestki oraz błonkę. Małą łyżeczką dokładnie wypestkuj dynię, a następnie usuń wewnętrzną błonkę pod pestkami.

Oczyszczoną dynię przełóż do naczynia żaroodpornego i skrop ją oliwą extra vergine. Najlepiej małym pędzelkiem rozprowadź oliwę po całym miąższu dyni. Następnie wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz dynię 45-60 minut, aż stanie się miękka.

Upieczoną, miękką dynię wyjmij z piekarnika i pozostaw na kilkanaście minut, aby nieco przestygła. Wyskrob dużą łyżką miąższ dyni, a następnie przełóż go do miski malaksera. Dynię posól, popierz i dopraw sporą ilością świeżo startej gałki muszkatołowej.

Mus z dyni pieczonej propozycja podania

Wlej do miski malaksera z dynią niecałą szklankę wody. Zmiksuj dynię na aksamitne puree. Jeśli jest za gęste dolej jeszcze odrobinę wody. Nie przesadź jednak z wodą, bo Twój mus z dyni pieczonej straci smak. Podawaj np. z <<gnocchi z dorszem>> albo jako dodatek do <<jesienna zupa z grzybami z dynią>>.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *