Naleśniki dietetyczne to idealna propozycja dla Ciebie, jeśli lubisz naleśniki, ale ogranicza Cię dieta. Nie musisz rezygnować z naleśników, ale po prostu zjedz ich o połowę mniej niż zwykle, a farsz niech będzie „lekki”. Lekki farsz nie oznacza farszu bez smaku. Koniecznie dodaj mu np. nieco pikanterii, aby nabrał rumieńców. W moim przepisie nie zamieniam mąki pszennej na jakiekolwiek inne, ponoć bardziej dietetyczne składniki. U mnie naleśniki pozostają wciąż naleśnikami, a odchudzam jedynie farsz. Całość smakuje naprawdę świetnie, a to przecież najważniejsze. A w boczki pójdzie nieco mniej.
Składniki
ciasto na naleśniki (przepis na naleśniki idealne)
szynka drobiowa z fileta wędzonego około 200 gramów
pieczarki świeże 400 gramów
szczypiorek pęczek
sól, pieprz
Farsz do naleśników dietetycznych proponują przyrządzić z szynki drobiowej (z całego kawałka, np. fileta, a nie z mielonki!) i pieczarek. Nie zapomnij również przyprawić dania, ma ono być pyszne, a nie mdłe i płaskie jak kula ziemska według średniowiecznych naukowców. Koniecznie użyj świeżej kolendry i papryczki chilli, które dodadzą całości smaku, charakteru i kolorytu. Jeżeli jednak nie przepadasz za azjatyckimi smakami użyj Twoich ulubionych przypraw, a mój przepis na naleśniki dietetyczne po prostu traktuj jako bazę albo pomysł na smaczny posiłek.
Przepis na naleśniki dietetyczne
Najpierw usmaż naleśniki. Przepis na naleśniki zna chyba każdy, więc nie będę Cię pouczał w tym miejscu. Link do mojego najlepszego przepis na naleśniki znajdziesz powyżej. W przepisie dowiesz się dokładnie, co i jak zrobić, aby Twoje naleśniki były wyjątkowe i np. nie łamały się, jak ostygną.
Przygotuj farsz do naleśników
Szynkę drobiową oraz pieczarki pokrój drobno w kostkę, a szczypiorek posiekaj. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, a następnie wrzuć na nią pokrojoną szynkę i pieczarki. Smaż całość około 2 minut na średnim ogniu często mieszając.
Gdy szynka i pieczarki zagrzeją się i zaczną oddawać aromat wtedy dodaj posiekany szczypiorek, sól, posyp świeżo zmielonym pieprzem, dodaj nieco posiekanej świeżej kolendry oraz pokrojoną grubo papryczkę chili. Całość smaż nie dłużej, aniżeli kolejne 2 minuty.
Naleśniki dietetyczne sposób przygotowania
Na jedną połowę naleśnika nakładaj przygotowany farsz, a następnie złóż go w kopertę. Postępuj tak ze wszystkimi naleśnikami. Jeżeli wolisz możesz oczywiście do środka farszu lub na wierzch naleśników dodać starty ser, ale wtedy o diecie raczej zapomnij.
Naleśniki smaż lub podgrzewaj na patelni na bardzo wolnym ogniu bez dodatku tłuszczu przez kilka minut. Naleśniki dietetyczne podawaj ozdobione listkami świeżej kolendry oraz posiekanymi czerwonymi papryczkami chilli. Jeżeli lubisz użyj również jako dodatku tajskiego słodko pikantnego sosu chili, jednak polecam umiar, sos zawiera mnóstwo cukru.
Jest moc, jest smak.