Naleśniki gryczane ze szpinakiem i fetą

Naleśniki gryczane z dodatkiem soku z buraków wypełnione duszonym szpinakiem, oliwkami i serem feta.

Naleśniki gryczane ze szpinakiem oraz delikatną ale wyrazistą fetą, czyli dość typowym, ale sprawdzonym nadzieniem polubicie od razu. To naleśniki z dodatkiem świeżego soku z buraków oraz mąki gryczanej. Sok z buraków nie tylko pięknie zabarwia ciasto, ale również dodaje daniu ogromu witamin. Dzięki użyciu pół na pół mąki pszennej z gryczaną naleśniki są bardziej wytrawne. Naleśniki z mąki gryczanej najlepiej zjadać bezpośrednio po ich przyrządzeniu. Pozostawienie ich na dłuższy czas może powodować ich pękanie. Jeśli Ci to nie przeszkadza to OK, bo smaku z pewnością takie naleśniki nie stracą. I nie obawiaj się świeżego soku z buraków. Jest pyszny, aczkolwiek nie nachalny smakowo.

Składniki

1 porcja mąki pszennej;
1 porcja mąki gryczanej;
szklanka soku z buraka;
mleko;
1 kilogram świeżego, młodego szpinaku;
5 ząbków czosnku;
duża garść posiekanych czarnych oliwek;
100 gramów pokruszonej drobno fety;
szczypta proszku do pieczenia;
oliwa;
masło;
sól, pieprz;

Przepis na naleśniki gryczane ze szpinakiem i fetą

Na ciasto naleśnikowe potrzebne będą 1 porcja mąki pszennej, 1 porcja mąki gryczanej, szklanka soku z buraka (najlepiej prosto z sokowirówki), woda gazowana, mleko, a także szczypta proszku do pieczenia, sól.

Do miski malaksera włóż i wlej wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Jeżeli masz swój niezastąpiony przepis na ciasto naleśnikowe to zrób wg własnego uznania dodając jedynie sok z buraków. Miksuj ciasto, aby miało konsystencję typową dla ciasta naleśnikowego. Odstaw ciasto na 30 minut, żeby odpoczęło.

Duży pęczek świeżego, młodego szpinaku (około 1 kilograma) dobrze opłucz i osusz. Odetnij i wyrzuć korzonki, odkrój łodyżki i przełóż je do osobnej miski. Do drugiej miski posiekaj dość grubo liście szpinaku.

W dużym garnku rozgrzej nieco oliwy i masła, a następnie wrzuć około 5 obranych ząbków czosnku (w całości). Gdy lekko się zrumienią wyjmij je i wrzuć posiekane łodyżki szpinaku. Smaż na niedużym ogniu kilka minut, aż nieco zmiękną. Do garnka dodaj liście szpinaku, trochę soli i pieprzu. Duś szpinak kolejne klika minut (gdy potrzeba podlej niewielką ilością wody).

Gdy szpinak jest gotowy przełóż go do miski, aby nieco przestygł. Dodaj do niego dużą garść posiekanych czarnych oliwek. Dodaj do niego około 100 gramów pokruszonej drobno fety. Wymieszaj farsz i gdy potrzeba dopraw jeszcze do smaku (farsz będzie jeszcze dość ciepły, więc część fety się rozpuści).

Na dużej patelni smaż naleśniki.

Naleśniki gryczane ze szpinakiem sposób podania

Na połowę każdego naleśnika nakładaj farsz (na tę brzydszą stronę), a następnie składaj w kopertę. Gotowe naleśniki gryczane ze szpinakiem możesz zjeść od razu (będą letnie, ale nie gorące), albo podgrzać je na suchej, teflonowej patelni i zjeść gorące. Smakują bez względu na to, czy są zimne, letnie, czy ciepłe.


A może wolisz <<naleśniki ukraińskie>> z serem i ziemniakami?


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *