Naleśniki z kurczakiem z nutą bazylii i kurkumą

Naleśniki z kurczakiem gotowanym oraz startymi surowymi pieczarkami i sosem pomidorowym, złożone w kopertę, posypane serem i zapiekane.

Naleśniki z kurczakiem z tegoż przepisu nie są kolejnymi tradycyjnymi naleśnikami z mięsem. Są absolutnie inne. Są mocno bazyliowe. Większość z nas kocha naleśniki, ale czasem brakuje pomysłu, aby nie jeść cały czas tej samej wersji. Ja proponuję tym razem farsz mięsny z dodatkiem sporej ilości warzyw. Naleśniki mają też piękny, żywy kolor dzięki dodaniu przyprawy. Mięso najlepiej wykorzystać takie, które służyło za bazę do wywaru drobiowego lub rosołu.

Składniki

domowe ciasto na naleśniki;
1 łyżeczka mielonej kurkumy;
wielka garść świeżych liści bazylii;
250 gramów ugotowanego mięsa z kurczaka;
300 gramów pieczarek;
500 ml sosu pomidorowego (np. passaty);
dymka;
sól, pieprz;

Przepis na naleśniki z kurczakiem

Na początek przygotuj ciasto na naleśniki. Postępuj tak, jak zwykle przygotowujesz ciasto, ale tuż przed zmiksowaniem ciasta dodaj koniecznie łyżeczkę mielonej kurkumy i dużą garść świeżych liści bazylii (im więcej, tym lepiej). Zmiksuj ciasto i odstaw na 30 minut. Po tym czasie usmaż naleśniki, a następnie przykryj je ściereczką i odstaw na bok.  Podana w dalszej części przepisu ilość farszu wystarczyła na 12 naleśników.

Ugotowane mięso z rosołu lub wywaru drobiowego oddziel od kości, drobno posiekaj i przełóż do miski. Mięsa powinno być około 200 do 250 gramów.

Przygotuj farsz do naleśników

Zetrzyj na dużych oczkach tarki około 300 gramów surowych pieczarek. Na patelnię wlej około 500 ml sosu pomidorowego. Oczywiście możesz użyć takiego, jaki lubisz. Możesz też użyć pomidorów z puszki albo przecieru pomidorowego. Dodaj starte pieczarki i zagrzej całość. Następnie dodaj mięso oraz posiekaną dymkę. Na koniec całość posól, popierz, dodaj ewentualnie jeszcze swoje ulubione przyprawy i duś na wolnym ogniu około 10 minut, aż farsz zgęstnieje (powinien odparować).

Smażymy naleśniki z kurczakiem

Nakładaj farsz na naleśniki i składaj je w trójkąty. Usmaż naleśniki z kurczakiem z jednej strony, następnie je odwróć na drugą, posyp mieszaniną startego żółtego sera, czosnku i jalapeno i smaż „na złoto”. Podawaj posypane plasterkami czerwonej papryczki chilli, a także szczypiorkiem lub dymką.


Koniecznie przygotuj fantastyczne węgierskie naleśniki Hortobagy, czyli naleśniki wypełnione farszem z cielęciny. Danie wyjątkowe, które należy bezwględnie spróbować!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *