Naleśniki z łososiem wędzonym i szpinakiem

Doskonałe naleśniki szpinakowe posmarowane serkiem śmietankowym i obłożone łososiem wędzonym.

Naleśniki z łososiem z niewiadomych dla mnie względów pomijane były przeze mnie przez długi czas. Teraz już wiem, że był to niewybaczalny błąd, bowiem te naleśniki z łososiem (zwane czasem również naleśnikami po fińsku) smakują wybornie, a ich przygotowanie nie nastręczy chyba nikomu trudności. W przypadku tych naleśników doskonale sprawdza się powiedzenie „co za dużo, to niezdrowo”. W myśl tego przysłowia nie faszeruj naleśnika zbyt dużą ilością łososia, bo zdominuje on smak całego dania. Wystarczy po prostu jeden niewielki plasterek, aby smak był zrównoważony. Absolutna rewelacja.

Składniki

100 gramów łososia wędzonego na zimno;
serek śmietankowy o smaku chrzanowym;
250 gramów świeżego szpinaku;
mąka pszenna;
1 wiejskie jajko;
mleko;
gałka muszkatołowa;
sól, pieprz;

Przepis na naleśniki z łososiem

Do miski malaksera wsyp mąkę, wbij jajko, wlej mleko, nieco wody gazowanej; posól, popieprz, a także zetrzyj nieco gałki muszkatołowej. Oczywiście to nic innego, jak ciasto naleśnikowe, celowo nie podaję proporcji, każdy chyba wie, jak zrobić ciasto naleśnikowe i ile go będzie potrzebował. Szczerze mówiąc ja sam zawsze ciasto naleśnikowe, przygotowuje „na oko”. Jeśli wychodzi zbyt gęste po prostu dolewam mleka. Do tych naleśników potrzebujesz niezbyt gęstego ciasta, ponieważ będzie jeszcze wzbogacone o szpinak. Składniki zmiksuj, a gotowe ciasto przelej do garnka i pozostaw na około 30 minut, aby gluten zaczął „pracować”.

Włóż szpinak do garnka i przelej wrzącą wodą. Po upływie minuty zblanszowany szpinak odcedź, a następnie posiekaj według uznania. Blanszowany szpinak dodaj do ciasta naleśnikowego i dobrze zamieszaj całość. Kolejno smaż naleśniki. Sztuka po sztuce. Cierpliwie i starannie. Zanim przystąpisz do dalszych prac pozwól naleśnikom nieco przestygnąć.

Na blacie rozłóż naleśniki i smaruj je cienko puszystym serkiem śmietankowym koniecznie o smaku chrzanowym. Na naleśniki posmarowane serkiem nakładaj również po plasterku łososia wędzonego. Nie za dużo, by łosoś nie zdominował ich smaku. Na koniec zwijaj naleśniki z łososiem, jak krokiety.

Przekrój naleśniki na skos i podawaj w temperaturze pokojowej.


Poznaj pyszny przepis na naleśniki z kurczakiem z dodatkiem bazylii.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *