Naleśniki z morelami smakołyk na lato

Puszyste naleśniki z morelami, a konkretnie wypełnione rosterem morelowym, a następnie złożone w kopertę i podgrzane.

Naleśniki z morelami to propozycja na pyszny deser albo fantastyczny obiad na gorące letnie dni. W jakiej formie do naleśników przygotujesz soczyste, słodkawo kwaśne morele zależy od Ciebie. Ja najbardziej lubię roster morelowy, czyli coś pomiędzy konfiturą, a kompotem. Tak przygotowane morele dają możliwość zajadania się całymi kawałkami owoców, z drugiej zaś strony konsystencja konfitury idealnie nadaję si jako farsz do naleśników i oczywiście nadaje pysznego smaku całości. Zachęcam, bo warto. Jest pysznie, zdrowo i kolorowo.

Składniki

Składniki na naleśniki

500 gramów mąki pszennej
5 wiejskich jajek
800 ml pełnotłustego mleka
płaska łyżeczka mielonej kurkumy
szczypta cukru trzcinowego
szczypta soli
masło klarowane do smażenia

Składniki na roster morelowy

1 kilogram dojrzałych moreli
200 gramów cukru
1 cytryna

Przepis na naleśniki z morelami

Do przygotowania rostera morelowego owoce muszą być dojrzałe i soczyste. Użyj tylko takich moreli, które Ci po prostu smakują. Morele umyj, wypestkuj, a następnie przygotuj łatwo i szybko roster morelowy (zobacz przepis na roster morelowy).

Przygotuj składniki na naleśniki idealne. Pamiętaj, że sposobów przyrządzenia naleśników jest co najmniej kilka. Wypróbuj mój, a przekonasz się, że jest najlepszy. Naleśniki przygotowane na jego podstawie są elastyczne, niezwykle smaczne, nie łamią się i nie kruszą pozostawione na wierzchu, no i oczywiście pięknie wyglądają. Pamiętaj, aby naleśników nie smażyć bezpośrednio po przygotowaniu ciasta. Ciasto musi odpocząć przynajmniej 20 minut, aby gluten zaczął pracować. Wtedy naleśniki będą zdecydowanie lepsze.

Jakie naleśniki TY lubisz?

Tylko i wyłącznie od Twoich upodobań zależy, czy Twoje naleśniki będą cienkie lub grubsze. Czuj się swobodnie podejmując tę decyzję, podobnie jak w przypadku sposobu złożenia swoich naleśników z morelami. Ja zazwyczaj przygotowuję niezbyt grube naleśniki i smaruję je sporą ilością rostera morelowego.

Usmażone naleśniki posmaruj rosterem morelowym, a następnie składaj w kopertę, zwijaj w rulon lub w inny dowolny kształt.

Naleśniki z morelami propozycja podania

Podawaj w temperaturze pokojowej posypane cukrem pudrem, polane odrobiną routera na wierzchu oraz z dodatkiem dowolnych owoców, np. borówek, malin lub truskawek.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *