Naleśniki z twarogiem i szpinakiem

Naleśniki wypełnione twarogiem z dodatkiem kilku świeżych ziół i szpinaku, a następnie złożone w kopertę i smażone.

Naleśniki z twarogiem oraz szpinakiem i całym mnóstwem świeżych ziół to zupełnie co innego, aniżeli tradycyjne znane większości naleśniki ze szpinakiem i fetą. Farsz w moich naleśnikach jest bogaty w zioła, które dominują w jego smaku. Twaróg, który nie jest słony i tak charakterystyczny w smaku jak feta jest w tym przypadku dopełnieniem. O unikatowym smaku farszu w moich naleśnikach z twarogiem decyduje szczególnie jedno z dodanych do niego ziół. Szczegóły w przepisie, zapraszam, bo jest pysznie.

Składniki na ciasto na naleśniki

250 gramów mąki pszennej
3 wiejskie jajka
1-2 szklanki mleka
garść liści szpinaku

Składniki na farsz do naleśników

300 gramów tłustego twarogu
800 gramów świeżego szpinaku
dymka
koperek
natka pietruszki
świeża mięta
sól, pieprz

Przepis na naleśniki z twarogiem  i szpinakiem

Moje naleśniki z twarogiem są pełne smaku i aromatu świeżych ziół. Oprócz szpinaku i dymki w farszu znajdują się także koperek i natka pietruszki. Ale szczególnym dodatkiem jest świeża mięta, która wnosi powiew lekkości i świeżości do farszu. Nie dodawaj jej jednak za dużo, aby nie zdominowała smaku całości.

Ze szpinaku odetnij łodygi i drobno je posiekaj. Włóż je do naczynia razem z posiekanymi białymi częściami dymki. Te elementy są najtwardsze, więc wymagać będą dłuższego smażenia. To od nich zacznij przygotowanie farszu do Twoich naleśników.

Posiekaj według uważania liście szpinaku i umieść je w osobnym naczyniu. W kolejnym naczyniu umieść posiekany koperek, zieloną część dymki (nie za dużo), natkę pietruszki, a także miętę.

Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć posiekane łodygi szpinaku i białą część dymki. Smaż całość około 5 minut na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Następnie wrzuć na patelnię posiekane liście szpinaku. Dodaj sól, przykryj patelnię pokrywą i duś warzywa chwilę, aż liście szpinaku „zwiędną”.

Podczas gdy szpinak się dusi przygotuj ciasto na naleśniki (dowiedz się, jak przygotować <<idealne ciasto na naleśniki>>). Umieść wszystkie składniki w misce malaksera i wrzuć do nich garść liści szpinaku. Zmiksuj wszystko i odstaw powstałe ciasto na naleśniki na 30 minut aby odpoczęło.

Teraz do warzyw na patelni wrzuć posiekaną zieloną dymkę, natkę pietruszki, koperek i miętę. Smaż całość nie dłużej niż 2 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przesmażone warzywa przełóż na sito i pozostaw do odcieknięcia. Raz na czas ugnieć warzywa, aby wyciekło z nich jak najwięcej płynu.

Porada-> warzywa powinny być jak najlepiej odciśnięte przed połączeniem z twarogiem.

Pora smażyć naleśniki.Może się zdarzyć, że ciasto na naleśniki zgęstnieje, zatem  tuż przed smażeniem (jeżeli potrzeba) dolej do ciasta nieco mleka, lub płynu, który odciekł z przesmażonych ziół. Zamieszaj ciasto i smaż naleśniki (poznaj <<przepis na naleśniki gryczane z fetą i szpinakiem>>).

Porada-> ciasto na naleśniki po odstaniu zwykle nieco gęstnieje. Jeśli tak się stanie w Twoim przypadku dolej do niego odzyskanego z odcieknięcia przesmażonych warzyw płynu. Doda on smaku Twoim naleśnikom.

Na koniec jeszcze raz porządnie odciśnij nieco przestudzone zioła. Przełóż je do miski i dodaj twaróg. Całość dopraw i rękami dobrze wymieszaj. Powinna powstać prawie idealnie gładka masa.

Na połowie każdego z naleśników rozsmaruj trochę farszu. Następnie złóż naleśniki z twarogiem na cztery. Podawaj od razu albo podgrzane na patelni nawet na drugi dzień. Naleśniki tuż przed podaniem możesz okrasić kleksem gęstego jogurtu greckiego. Całość posyp posiekanymi ziołami, których użyłeś do farszu.

Rekomendowane przepisy