Niesamowity dip z awokado oraz soku z limonki

Puszysty dip przyrządzony z awokado zmiksowanego z sokiem z limonki i świeżą kolendrą.

Dip z awokado kojarzyć się będzie większości z najpopularniejszą u nas formą podawania tegoż owocu. Otóż awokado należy wypestkować, ugnieść widelcem i doprawić. Zawsze dodaje się sok z cytryny, czasem czosnek, czasem świeżą kolendrę. Mój sposób zasadniczo nie odbiega od powyższego, jednak proponuję zupełnie inną formę zarówno struktury, jak i podania tego niezwykłego owocu. Potrzebny będzie blender, który uczyni z awokado niezwykły dip.

Składniki

1 duże dojrzałe (miękkie) awokado;
1-2 limonki;
sól, pieprz

Przepis na dip z awokado

Dojrzałe awokado to warunek dobrego smaku całości. A jak wybrać owoc? Nie naciskaj palcem, lecz złap go w dłoń i całą dłonią staraj się go delikatnie ugnieść. Jeśli wyczuwasz pod takim naciskiem miękkość jest dobrze. Spójrz jeszcze w szypułkę,  jeśli jest jasnozielona to znaczy, że owoc jest świeży. Nie wybieraj owocu z czarną lub spleśniałą szypułką. No i fakt, najsmaczniejsze jest awokado odmiany Haas, takie z czarną skórką.

Przekrój owoc wzdłuż na połowę, przekręć delikatnie obie połówki, a następnie rozdziel owoc na dwie części. Weź w dłoń tę część z pestką. Wbij duży nóż poprzecznie w pestkę, przekręć go i wyjmij pestkę. Łyżką oddziel miąższ od skórki. Przełóż miąższ do miski.

Przekrój limonkę na połowę, a następnie wyciśnij z niej sok do miski z awokado. Ile dodać soku z limonki? Zależy tylko i wyłącznie od Twoich preferencji smakowych i kulinarnych. Nie bez znaczenia powinien być również fakt, z jakim daniem swój dip będziesz serwować. Dodaj do awokado sól, a także trochę świeżo zmielonego pieprzu. Blenderem bardzo dokładnie zmiksuj owoc na bardzo gładką masę.

Dip z awokado propozycja podania

Twój dip powinien mieć konsystencję emulsji. Gdy jest gotowy włóż do niego pestkę. Dzięki takiemu zabiegowi awokado nie straci swojego pięknego koloru.

Idealnie komponować się będzie z krewetkami i rybą. Znakomicie sprawdzi się również jako uzupełnienie do różnego rodzaju tostów, czy nawet placków ziemniaczanych. Ile pomysłów, tyle zastosowań.


Poznaj przepis na fajitas drobiowe. Meksyk na talerzu!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *