Dip z awokado kojarzyć się będzie większości z najpopularniejszą u nas formą podawania tegoż owocu. Otóż awokado należy wypestkować, ugnieść widelcem i doprawić. Zawsze dodaje się sok z cytryny, czasem czosnek, czasem świeżą kolendrę. Mój sposób zasadniczo nie odbiega od powyższego, jednak proponuję zupełnie inną formę zarówno struktury, jak i podania tego niezwykłego owocu. Potrzebny będzie blender, który uczyni z awokado niezwykły dip.
Składniki
1 duże dojrzałe (miękkie) awokado;
1-2 limonki;
sól, pieprz
Przepis na dip z awokado
Dojrzałe awokado to warunek dobrego smaku całości. A jak wybrać owoc? Nie naciskaj palcem, lecz złap go w dłoń i całą dłonią staraj się go delikatnie ugnieść. Jeśli wyczuwasz pod takim naciskiem miękkość jest dobrze. Spójrz jeszcze w szypułkę, jeśli jest jasnozielona to znaczy, że owoc jest świeży. Nie wybieraj owocu z czarną lub spleśniałą szypułką. No i fakt, najsmaczniejsze jest awokado odmiany Haas, takie z czarną skórką.
Przekrój owoc wzdłuż na połowę, przekręć delikatnie obie połówki, a następnie rozdziel owoc na dwie części. Weź w dłoń tę część z pestką. Wbij duży nóż poprzecznie w pestkę, przekręć go i wyjmij pestkę. Łyżką oddziel miąższ od skórki. Przełóż miąższ do miski.
Przekrój limonkę na połowę, a następnie wyciśnij z niej sok do miski z awokado. Ile dodać soku z limonki? Zależy tylko i wyłącznie od Twoich preferencji smakowych i kulinarnych. Nie bez znaczenia powinien być również fakt, z jakim daniem swój dip będziesz serwować. Dodaj do awokado sól, a także trochę świeżo zmielonego pieprzu. Blenderem bardzo dokładnie zmiksuj owoc na bardzo gładką masę.
Dip z awokado propozycja podania
Twój dip powinien mieć konsystencję emulsji. Gdy jest gotowy włóż do niego pestkę. Dzięki takiemu zabiegowi awokado nie straci swojego pięknego koloru.
Idealnie komponować się będzie z krewetkami i rybą. Znakomicie sprawdzi się również jako uzupełnienie do różnego rodzaju tostów, czy nawet placków ziemniaczanych. Ile pomysłów, tyle zastosowań.
Poznaj przepis na fajitas drobiowe. Meksyk na talerzu!