Nuoc cham sos wietnamski do sajgonek

Sos Nuoc Cham przygotowuje się z papryczek chilli i świeżego czosnku z dodatkiem sosu rybnego, cukru, wody i soku z limonki.

Nuoc cham (czytaj nok czam) to bodaj jeden z najpopularniejszych sosów w Wietnamie. Banalny do przygotowania, niebanalny w smaku. Przygotowanie go wymaga niewielkiego nakładu pracy i czasu, efekty zaś są piorunujące. Jego istotą jest połączenie smaków ostrego, słonego, słodkiego i kwaśnego. No i doprawienie oczywiście dość kontrowersyjnym i charakterystycznym w smaku sosem rybnym. W zasadzie smak sosu powinien być zrównoważony (jak to w potrawach azjatyckich), ale jednak w tym przypadku nuoc cham powinien być naprawdę ostry. Tak przygotowany sos to świetny sos do sajgonek.

Składniki

3 do 6 małych papryczek chilli (ostrych, nawet bardzo ostrych)
2 ząbki czosnku
7 łyżek sosu rybnego
7 łyżek cukru (jeżeli wolisz użyj brązowego lub trzcinowego)
2 łyżki wody
sok z limonki

Przepis na sos Nuoc Cham

Papryczki chilli posiekaj drobno razem z pestkami. Tak, to ma być naprawdę ostry sos. Następnie włóż do moździerza obrane ząbki czosnku i papryczki chilli (z pestkami, jeśli chcesz otrzymać naprawdę ekstremalnie ostry sos lub bez pestek, gdy oczekujesz nieco mniej piekła). Miej jednak na uwadze, że w obu wersjach i tak będzie naprawdę ostro.

Utrzyj bardzo dokładnie papryczki chilli z czosnkiem. Oczywiście nie musi to być całkowita miazga, ale chodzi o wydobycie ze składników jak najwięcej smaku i aromatu. No i ostrości oczywiście. Przełóż utartą masę do miseczki i dodaj sos rybny. Wsyp do miski również cukier. Koniecznie do sosu wlej 1 lub 2 łyżki zimnej wody. Woda poprawi strukturę sosu i złagodzi słoność sosu rybnego. Na koniec wyciśnij sok z całej limonki. Z doświadczenia powiem, że właśnie taka ilość soku z limonki robi w sosie nuoc cham różnicę.

Sos Nuoc Cham sposób przygotowania

Mieszaj sos intensywnie najlepiej trzepaczką kuchenną, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Sos nuoc cham jest gotowy dopiero wtedy, gdy cukier rozpuści się całkowicie. To bardzo ważne, ponieważ rozpuszczony cukier nie tylko wzbogaci smak sosu, ale również zagęści go. Sos z płynnego powinien osiągnąć wtedy konsystencję oleju.

Idealnie pasuje do sajgonek (zobacz <<przepis na sajgonki z kurczakiem>>).

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *