Obazda pasta serowa do chleba z Bawarii

Obazda to bawarska pasta serowa do smarowania pieczywa przyrządzana z sera pleśniowego, masła, piwa oraz przypraw.

Obazda to prawdziwa królowa wśród smarowideł do pieczywa. Bywając w Niemczech, czy Austrii każdorazowo objadałem się z lubością obatzdą, czyli bawarską pastą serową. Obazda (czasem obatzda) to składająca się z sera camembert, naturalnego serka do smarowania i masła znakomita pasta spożywa najczęściej z preclem bawarskim. Kiedyś będą w Bawarii podejrzałem przepis, popróbowałem, przetestowałem i dzisiaj prezentuję Wam swój przepis na tę naprawdę smakowitą pastę do pieczywa. Przygotowanie jej nie nastręczy żadnych trudności nawet laikom kuchennym. Z uwagi na dodanie niewielkiej ilości cebuli pasta nie jest zbyt trwała, ale nie zdarzyło mi się jeszcze, aby pozostała w lodówce dłużej, aniżeli dwa dni. Przez ten czas cebula nie da jej rady.

Składniki

250 gramów sera camembert;
120 gramów naturalnego serka do smarowania;
40 gramów masła;
1 mała czerwona cebula;
1 butelka jasnego piwa;
kminek;
mielona czerwona papryka (słodka);
sól, pieprz;

Obazda pasta serowa przepis

Przygotuj wszystkie składniki obazda, czyli 250 gramów sera camembert (najlepiej bardzo łagodnego w smaku i aromacie), 120 gramów naturalnego serka do smarowania ( u mnie znakomity „łaciaty”), 40 gramów miękkiego masła, małą czerwoną cebulę, trochę jasnego piwa, kminek, mieloną czerwoną paprykę (słodką). Camembert wyjmij z lodówki na kilka godzin przed przyrządzaniem pasty, aby był bardzo miękki.

Camembert pokrój nożem w bardzo drobne kawałeczki i przełóż go do dużej miski. Dodaj serek do smarowania i masło. Następnie widelcem rozgnieć i wymieszaj bardzo dokładnie składniki pasty. Pora na przyprawy, dopraw pastę serową 2 łyżeczkami słodkiej, mielonej papryki, a także jedną łyżeczką kminku. Wlej kilka łyżek jasnego piwa (to konieczne, jesteśmy przecież w Bawarii, gdzie piwo leje się strumieniami). Dość spora ilość pieprzu nie zaszkodzi paście, z solą zaś uważaj, sery są zwykle dość słone. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, aby powstała gładka pasta, idealna do smarowania pieczywa.

Ostatnim składnikiem pasty jest czerwona cebula. Dodaj jej naprawdę niewiele, aby podkręciła smak pasty, ale nie zdominowała go. Cebulę pokrój bardzo drobno i dodaj do pasty. Wymieszaj, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw pastę do lodówki, aby składniki połączyły się.

Obazda sposób podania

Pasta winna być serwowana w temperaturze pokojowej (nigdy wprost z lodówki) wraz ze świeżym pieczywem i piwem. Najlepiej oczywiście z bawarskim preclem piwnym i kufelkiem piwa, które zostało dodane do pasty.


Wypróbuj również <<przepis na liptauer>> pasta twarogowa do chleba.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *