Ogórki kiszone domowe na przekąskę idealne

Ogórki kiszone przygotowujemy ze świeżych ogórków gruntowych, które należy umieścić w naczyniu razem z czosnkiem, świeżym koprem i przyprawami. Tak przygotowane ogórki należy zalać solanką i kisić przez kilka dni.

Ogórki kiszone przygotowujemy ze świeżych ogórków gruntowych, które należy umieścić w naczyniu razem z czosnkiem, świeżym koprem i przyprawami. Tak przygotowane ogórki należy zalać solanką i kisić przez kilka dni. Ogórki kiszone, czyli polską ponadczasową klasykę przygotowuje się tak łatwo, jak gotuje się wodę. Są pyszne i „pasują” chyba do wszystkiego. Każdy chyba ma jakiś swój tajemny składnik, dzięki któremu właśnie jego ogórki są wyjątkowe. Moje są takie zwykłe, ale zaręczam, że równie pyszne. Podstawa to oczywiście dobre, sprawdzone ogórki. Zanim zawekujesz słoiki z ogórkami na zimę koniecznie przetestuj je od kilku dostawców i wybierz te najlepsze. A najlepsze są te kupowane od tego samego sprzedawcy lub z własnego ogródka.

Składniki

świeże ogórki gruntowe o zbliżonej wielkości;
sól kamienna niejodowana;
świeży koper dużo;
czosnek kilka główek;
korzeń chrzanu;
liście dębu, gorczyca, ziele angielskie, kolendra, curry opcje;

Przepis na ogórki kiszone

Ogórki gruntowe powinny mieć zbliżony rozmiar, być jędrne i twarde. Po dokładnym ich oczyszczeniu szczoteczką dobrze jest pozostawić je w zimnej wodzie na około 15 minut.

Do ogórków kiszonych potrzebny jest przede wszystkim świeży koper zarówno łodygi, jak i kwiaty. Nie obejdzie się oczywiście bez sporej ilości czosnku (5 do 8 ząbków na litrowy słoik). Ponadto można dodać świeży korzeń chrzanu pokrojony w słupki, ziele angielskie, gorczycę, liście dębu itp. Według mnie do ogórków kiszonych przyrządzanych celem zawekowania na zimę dobrze jest dodać właśnie kolejne składniki (jak wyżej wymienione), aby ogórki z czasem nabrały szczególnego, unikatowego smaku.

Tak więc do wyparzonych litrowych słoików włóż wszystkie składniki, w ilościach jakie lubisz. Następnie do słoików wciśnij ciasno pionowo ogórki. Ogórki nie mogą jednak być zgniecione, mają na tyle sztywno tkwić w słoiku, aby po wlaniu zalewy pozostały na swoich miejscach. Koper powinien być dokładnie umyty.

Do tak przygotowanych ogórków trzeba wlać zalewę, którą przyrządza się z wody i soli w proporcji 1 litr wody i 1,5 łyżki soli (najlepiej niejodowanej, dzięki czemu ogórki nie zmiękną zbytnio po ukiszeniu). Zalewa winna być przyrządzona z przegotowanej wody. Ja zalewam ogórki dość ciepłą, ale nie gorącą zalewą. Zalewa obowiązkowo winna przykrywać całą zawartość słoika.

Słoiki z ogórkami należy dobrze zakręcić i odstawić do kąta w kuchni na kilka dni. Ogórki powinny być dobrze zakiszone już po około 5 dniach (czas kiszenia zależy od temperatury otoczenia, samych ogórków, zalewy itd itp). Jeżeli ogórki kiszone są już gotowe przełóż słoiki z nimi do chłodnego pomieszczenia (np. piwnica). Niech czekają na swoją kolej w zimie.

Porada-> czas kiszenia ogórków zależy od wielu czynników, ale przy upalnej pogodzie kiszą się błyskawicznie.

Przynajmniej jeden słoik z ogórkami kiszonymi otwórz od razu po ich zakiszeniu. Musisz przecież spróbować, czy Twoje ogórki kiszone są smaczne.  A także, czy woda spod ogórków jest wystarczająco kwaśna, by ocucić Cię rano po odbytych dzień wcześniej suto zakrapianych imprezach rodzinnych w długie zimowe wieczory. Jeżeli są OK, nie wahaj się, leć po następną partię ogórków. Jeszcze zdążysz zakisić kilka dodatkowych słoików.


Przygotuj także <<ogórki małosolne>> we własnej kuchni.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *