Okra duszona z pomidorami z doradą podana

Okra duszona z cebulą i z pomidorami podana z pieczoną doradą.

Okra duszona z pomidorami to bardzo smaczne i chętnie jadane danie w wielu krajach. Niestety w Polsce świeża okra wciąż jest mało dostępna, wiec siłą rzeczy jada się ją stosunkowo rzadko. Każdy jednak szanujący się wegetarianin czy weganin wie, że okra to bardzo ważne warzywo w jego diecie. W poniższym przepisie okra występuje w parze z dojrzałymi pomidorami, co musi gwarantować zdrowe i pyszne danie. Dodatkowo pieczony filet z dorady zgrabnie łączy wszystko w pełnowartościową i nietuzinkową całość. A to czyni okrę w pomidorach daniem wartym wypróbowania. Zachęcam.

Składniki

500 gramów świeżej okry
3 duże pomidory
filet z dorady
1 duża cebula
suszone oregano
oliwa extra vergine
sól, pieprz

Okra duszona z pomidorami przepis

Doradę filetuj (zobacz przepis na filet z makreli smażony z warzywami). Oczywiście możesz użyć gotowego fileta z dowolnej ryby. Ważne, by była świeża. Okrę umyj, a następnie odkrój z niej końcówki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a pomidory (dojrzałe) zetrzyj na grubych oczkach tarki. Poza sezonem zamiast bezsmakowych pomidorów użyj lepiej przecieru pomidorowego.

Na patelnię wlej 3-4 łyżki oliwy, a następnie wrzuć cebulę i okrę. Duś kilka minut na średnim ogniu uważając, aby cebula się nie zrumieniła. Wlej na patelnię pół szklanki gorącej wody, a następnie dodaj starte pomidory. Okrę w pomidorach posól, posyp świeżo startym pieprzem, a także niewielką ilością suszonego oregano. Przykryj patelnię pokrywką i duś wszystko 10 minut na wolnym ogniu.

Wyłóż delikatnie uduszoną okrę w pomidorach do naczynia żaroodpornego (staraj się mieszać jak najmniej). Rozłóż ją równomiernie uważając, aby okry nie zniszczyć (może być już dość miękka). Następnie na daniu połóż skórą do dołu dwa filety z dorady. Rybę posól.

Okra duszona z pomidorami propozycja podania

Wstaw naczynie z okrą w pomidorach i doradą do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza, a następnie piecz rybę 10 minut. Oczywiście jeśli użyjesz grubszego fileta czas pieczenia musi zostać odpowiednio wydłużony. Podawaj razem z upieczonym równocześnie filetem rybnym. Na koniec całość posyp natką pietruszki i skrop oliwą extra vergine.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *