Świeża okra gotowana w pomidorach razem z klopsikami mięsnymi to ciekawe połączenie tradycyjnych klopsików mięsnych z wyjątkowym warzywem, jakim jest okra. Należy pamiętać, że okra wymaga bardzo krótkiego gotowania, bowiem dość szybko rozpada się i robi kleista. Wiele osób właśnie za tę kleistość nie lubi okry. Jest na to prosty sposób, czyli powolne i krótkie gotowanie tego ciekawego w smaku warzywa. Zapraszam do przepisu, jedzmy okrę, bo jest bardzo zdrowa.
Składniki
500 gramów świeżej okry
10 klopsików mięsnych
duży dojrzały pomidor
duża cebula
suszone oregano
sól, pieprz
Okra w pomidorach z klopsikami przepis
Okrę pozbaw zbyt długich ogonków. Nie odcinaj jednak ich zbyt krótko, bo powstanie otwór, którym w czasie jej gotowania wypadną pestki. Warzywo opłucz pod bieżącą wodą i odstaw do odcieknięcia. Zetrzyj na dużych oczkach tarki pomidora, a cebulę obierz i pokrój w spore kawałki. Klopsiki kup u dobrego rzeźnika, albo przygotuj według mojego przepisu (zobacz np. przepis na pulpety w sosie pomidorowym).
Na patelnię wlej oliwę i smaż klopsiki na średnim ogniu około 4 minut obracając je od czasu do czasu. Po wskazanym powyżej czasie dorzuć na patelnię cebulę i często mieszając zeszklij ją. Wlej na patelnię starte pomidory i ćwierć szklanki gorącej wody. Dodaj teraz sól, suszone oregano i nieco świeżo startego pieprzu. Delikatnie zamieszaj całość. Przełóż zawartość patelni do garnka, a następnie rozłóż na klopsikach okrę.
Delikatnie potrząśnij garnkiem, a następnie przykryj go pokrywką i duś wszystko na wolnym ogniu 15 do 20 minut. W tym czasie nie odkrywaj garnka, bowiem okra gotować się będzie na parze. Dzięki temu finalnie pozostanie w całości i będzie jędrna. Po upływie wskazanego czasu dopraw całość do smaku unikając mieszania składników, a jedynie potrząsaj garnkiem w razie potrzeby. Wyłóż okrę w pomidorach i klopsiki na talerz. Całość skrop oliwą. Serwuj od razu.
Poznaj także jak smakuje okra duszona z pomidorami podana z pieczoną doradą. Pyszność!