Omlet cesarski z rodzynkami Kaiserschmarrn

Omlet cesarski to puszysty omlet z rozkłóconych jajek z dodatkiem piany z ubitych białek jajek z rodzynkami i wanilią serwowany na słodko np. z rosterem morelowym.

Omlet cesarski to puszysty omlet przygotowywany z rozkłóconych jajek z dodatkiem piany z ubitych białek jajek z rodzynkami i wanilią serwowany na słodko. Omlet cesarski rodem z Austrii zachwyca każdego, kto go próbuje po raz pierwszy. Jeśli i Ty go spróbujesz zrozumiesz dlaczego i myślę, że na stałe zagości w Twojej kuchni. Kaiserschmarrn to omlet puszysty i pyszny, podawany zwykle ze śliwkowym lub morelowym rosterem (zobacz przepis na roster śliwkowy). Oczywiście zamiast rostera możesz użyć np. powideł śliwkowych, a w mniej restrykcyjnej wersji np. sok malinowy. Omlet cesarski i tak smakować będzie obłędnie.

Składniki

4 jajka;
250 ml mleka;
130 gramów mąki pszennej;
2 łyżki rodzynek;
1 łyżeczka pasty waniliowej;
cukier puder;
1 łyżka cukru;
sól;

Przepis na omlet cesarski

Oddziel żółtka od białek i przełóż je do dużej miski. Wlej do żółtek mleko. Dobrze wymieszaj żółtka z mlekiem, do masy dodaj pastę waniliową lub dodaj miąższ z laski wanilii oraz szczyptę soli. Dodaj do masy również rodzynki, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Dodawaj po trochu do masy jajecznej mąkę i mieszaj intensywnie, aby nie powstały grudki.

Ubij białka jajek na sztywną pianę

Białka jajek wlej do miski malaksera i utrzyj na sztywną pianę dodając na koniec łyżkę cukru. Przełóż pianę do miski z masą jajeczną i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj całość. Masa winna być puszysta i obfita, z podanych składników omlet zaspokoi głód 2 lub 3 osób. Od razu przystąp do smażenia.

Smaż omlet cesarski

Na patelni rozgrzej spory kawałek masła. Gdy się rozpuści wsyp 1 łyżeczkę cukru. To mój patent na skarmelizowany spód omleta. Ale uważaj, aby nie przypalić omleta. Wlej masę omletową (patelnia musi takich rozmiarów, aby omlet wyszedł dość gruby, zatem lepiej użyć mniejszej patelni. Tutaj masy było dużo, użyłem patelni 24 cm. Smaż na niezbyt mocnym ogniu 3 minuty lub nieco dłużej, w zależności od grubości omleta. W oryginale omleta smaży się dla jednej osoby na małej patelni i podaje właśnie na niej z rosterem podanym w osobnym naczyniu. Smażenie omleta dla kilku domowników wymaga jednak większej patelni.

Porada-> omlet powinien być puszysty, więc dobór średnicy patelni do ilości masy naleśnikowej jest ważny.

Odwróć omleta na drugą stronę przy użyciu dużego talerza i smaż kolejne 2 minuty na małym ogniu. Omlet wygląda na nieco przypalony. Rzeczywiście, dodany cukier skarmelizował się i utworzył chrupiącą skorupkę. I tak ma być.

Omleta… rozszarp na kawałki

Dwoma widelcami poszarp Kaiserschmarrn na nieduże kawałki. Wyłącz gaz pod patelnią i zdejmij ją z palnika. Od spodu kawałki omleta nie będą pewnie jeszcze usmażone idealnie, ale zapewniam Cię, że podanie omleta na tej patelni pozwoli na „dosmażenie się” omleta w ciągu następnych minut bez ognia. Tak przygotowany omlet będzie miał kawałki mocno chrupiące z jednej strony, z drugiej zaś mięciutkie. Czy można chcieć czegoś więcej ?


Omlet cesarski sposób podania

Posyp obficie cukrem pudrem i podawaj z rosterem śliwkowym lub morelowym.


Zobacz przepis na roster morelowy.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *