Omlet z fetą śniadanie na szybko

Omlet z fetą jest dobrym pomysłem na śniadanie lub lunch. Potrzebujesz jedynie świeżych wiejskich jajek i naprawdę dobrego sera feta. 

Omlet z fetą to świetny pomysł na szybkie i smaczne śniadanie. Któż z nas nie lubi szybkich i łatwych, a jednocześnie niezwykle smakowitych omletów. Wystarczy rozkłócić jajka i przygotować swoje ulubione dodatki. Jakie by one nie były omlet „przyjmie” wszystko i zawsze będzie dobrze smakował. To szybkie i smaczne jadło nie tylko na śniadanie, ale również na lunch, brunch, czy nawet kolację. W tym przepisie proponuję omlet pikantny, z grecką nutą bo z dodatkiem fety i suszonego oregano. Od jakości fety zależy końcowy smak Twojego omleta, dlatego nie oszczędzaj na serze. Nie tym razem.

Składniki

3 wiejskie jajka
dobrej jakości ser feta
czerwona papryczka chilli
dymka
suszone oregano
oliwa z oliwek
masło
sól, pieprz

Przepis na omlet z fetą

Posiekaj drobno zieloną część dymki. Papryczkę pozbaw pestek i pokrój w cienkie paski. Do miski wbij jajka. Dodaj do nich sól, a także świeżo zmielony pieprz. Rozkłóć jajka energicznie poruszając trzepaczką lub widelcem. Chodzi o to, aby jajka dobrze napowietrzyć, dzięki czemu Twój omlet z fetą będzie idealnie puszysty.

Jak wybrać dobry ser feta

Dobrej jakości set feta to podstawa tej potrawy. Jeśli możesz zawsze kupuj fetę na wagę. Oryginalnie przechowywana ona jest w metalowych pojemnikach, w których zwykle dojrzewa. Do sklepów feta przekładana jest do mniejszych pojemników w postaci kilkukilogramowych kostek. Feta obowiązkowo znajdować się musi w naturalnej solance, aby zachowała świeżość. Dowiedz się więcej co to jest ser feta.

Przyrządzamy omleta z fetą

Na patelnię wlej trochę oliwy. Rozgrzej ją do średniej temperatury i wrzuć papryczkę chili i dymkę. Smaż krótko mieszając raz na jakiś czas. Wlej rozkłócone wcześniej jajka. Smaż omleta na niedużym ogniu minutę. Poruszaj w tym czasie delikatnie patelnią dookoła przesuwając drewnianą szpatułką masę jajeczną od brzegów do środka. Dzięki temu unikniesz sytuacji, w której omlet z brzegu będzie prawie spalony, a w środku dalej surowy.

Gdy masa jajeczna zaczyna się powoli ścinać wrzuć szybko do środka drobno pokruszoną fetę. Przykryj patelnię pokrywką i zmniejsz ogień na bardzo mały. Smaż omleta z fetą 2 minuty do momentu, aż feta zacznie się topić.

Porada-> bardzo ważne jest, aby omlet z fetą nie przypalił się od spodu.

Pamiętaj, że w każdej chwili w czasie smażenia możesz podnieść na chwilkę patelnię z gazu, aby zapobiec przypaleniu się omleta.

Gdy uznasz, że Twój omlet z fetą jest ścięty w środku zgodnie z Twoimi oczekiwaniami posyp go suszonym oregano po całej powierzchni. A co zrobić, by Twój omlet z fetą był jeszcze smaczniejszy, a w dodatku był pięknie zrumieniony? Ano dodać na sam koniec pod spód nieco masła. Wepchnij kawałek masła pod omleta i ruszając patelnią postaraj się, aby spód omleta pokrył się równomiernie topiącym się masłem.

Omlet z fetą propozycja podania

Gdy omlet z fetą jest gotowy dwoma sztućcami (lub czymkolwiek innym) podnieś jego brzeg z jednej strony i zwijaj w rulon. Jeśli zrobisz to delikatnie otrzymasz fajnie zwiniętego omleta. Zobacz, jaki ma piękny kolor dzięki dodaniu na koniec masła. Przekrój omleta na pół po skosie i konsumuj natychmiast.


Poznaj smakowity przepis na bakłażan z warzywami i fetą.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *