Omlet z krewetkami pieczarkami i serem

Omlet z krewetkami dodatkiem smażonych pieczarek i kawałków sera feta.

Omlet z krewetkami to pysznie skomponowany posiłek. Pomimo, iż zarówno krewetki, jak i pieczarki nie mają jakiegoś wybijającego się smaku to zaproponowane do omleta dodatki nadają całości charakteru. To błyskawiczne danie, które potrafi zrobić z pewnością każdy. Lepszy smak dadzą krewetki surowe, ale nic się wielkiego nie stanie jeżeli zamienisz je na wcześniej podgotowane. To, w jaki sposób pokroisz pieczarki zadecyduje nie tylko o strukturze omleta, ale także o jego smaku. Pieczarki winny być bowiem wcześniej dobrze przesmażone tak, aby usunąć z nich całą wodę, którą w sobie zawierają.

Składniki

2 duże wiejskie jajka
5 większych surowych obranych krewetek
2 lub 3 duże pieczarki
kawałek sera feta
natka anyżu lub świeży koperek
masło
suszone płatki chilli
suszony anyż
sól, pieprz

Przepis na omlet z krewetkami

Do miski wbij jajka i dodaj do nich trochę pokruszonej fety oraz posiekaną nać anyżu lub koperku. Do masy jajecznej dodaj sól, suszone płatki chilli i suszony anyż. Na koniec dopraw masę świeżo zmielonym pieprzem i dobrze wymieszaj całość, aby uzyskać gładką masę. Odstaw miskę na bok.

Pokrój pieczarki najlepiej w plastry. To bardzo ważne, aby pieczarki nam się na patelni dobrze zrumieniły. Dzięki temu nabiorą fantastycznego smaku, który oddadzą potem omletowi. Na patelnię włóż porządną łyżkę masła i jeszcze zanim się całkiem roztopi wrzuć pieczarki. Posyp je solą i odrobiną pieprzu. Smaż na dużym ogniu 2 minuty, aby pięknie się zrumieniły.

Zmniejsz ogień pod patelnią do średniego, a następnie wrzuć lekko posolone krewetki. Smaż je po 1 minucie z każdej strony, aż się zaróżowią. Wlej na patelnię masę jajeczną z przyprawami. Ogień pod patelnią nie może być za duży.

Podnieś patelnię i okrężnym ruchem rozprowadź masę równomiernie pomiędzy krewetki i pieczarki. Smaż omlet z krewetkami 2 do 3 minut pod przykryciem, aż ładnie zrumieni się od spodu.

Omlet z krewetkami propozycja podania

Za pomocą pokrywki lub dużego talerza odwróć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty, aż zetnie się od spodu. Pamiętaj, że stopień wysmażenia omleta jest sprawą indywidualną. Podawaj posypany natką anyżu lub koperku skropiony ewentualnie ostrym sosem i posypany dodatkowo fetą.


Poznaj przepis na bułka z krewetkami koktajlowymi. Przekonaj się, dlaczego Cesarz Franciszek Józef tak uwielbiał omlet cesarski.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *