Omlet z łososiem wędzonym oraz warzywami

Omlet z łososiem wędzonym z dodatkiem oliwek, czerwonej papryki i startego parmezanu.

Omlet z łososiem wędzonym jest szybki w przygotowaniu, a jednocześnie prosty i pyszny. Zdecydowanie lepiej jest użyć łososia wędzonego na zimno, ponieważ podczas smażenia dodatkowo nabierze on smaku. Smażenie zaś łososia wędzonego na ciepło po prostu mija się z celem. Ważne, aby łosoś był jak najwyższej jakości. Niby to oczywiste, ale wiesz jak jest. To samo zresztą tyczy się jajek. Zresztą jeśli chcesz jeść prosto i smacznie jakość składników musi być najwyższa. A wtedy danie składające się choćby z trzech składników na pewno smakować będzie genialnie. Tak, jak ten omlet z łososiem wędzonym.

Składniki

100 gramów łososia wędzonego na zimno;
2 wiejskie jajka;
kawałek czerwonej papryki;
garstka czarnych oliwek;
natka pietruszki;
parmezan lub grana padano;
masło;
pieprz;

Przepis na omlet z łososiem wędzonym

Jajka rozkłóć dokładnie w szklance aby uzyskać jednolitą masę i dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Łososia posiekaj w kawałki jakie lubisz.

Pokrój drobno czerwoną paprykę, oliwki i posiekaj również natkę pietruszki. Na patelnię wrzuć nieco masła, a następnie wlej rozkłócone posypane świeżo zmielonym pieprzem jajka. Zmniejsz od razu do minimum gaz pod patelnią i niezwłocznie wrzuć paprykę, oliwki i natkę pietruszki.

Wrzuć na patelnię łososia, a następnie całość posyp świeżo startym parmezanem. Przykryj patelnię pokrywką i smaż omleta 2 minuty na wolnym ogniu, aby jajka lekko się ścięły. Sprawnym ruchem przy pomocy łopatki złóż omleta na połowę.

Omlet z łososiem wędzonym propozycja podania

Teraz wszystko zależy od Ciebie. Jeśli wolisz omleta dobrze ściętego przykryj pokrywką patelnię i smaż omleta jeszcze 1 do 2 minut, aby był bardziej ścięty. W przeciwnym razie sugeruję omleta zaraz po jego złożeniu po prostu przełożyć na talerz. W środku jest on na tyle ciepły, że i tak jeszcze przez 2 lub 3 minuty będzie „dochodził”, dzięki czemu na pewno nie będzie surowy.

Podawaj od razu ozdobiony papryką, czarnymi oliwkami i natką pietruszki. Śniadanie, lunch, a nawet kolacja. Pysznie, szybko i łatwo.


Wypróbuj także omlet z wieprzowiną po tajsku.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *