Omlet z łososiem wędzonym jest łatwy w przygotowaniu, a jednocześnie prosty i pyszny. Zdecydowanie lepiej jest użyć łososia wędzonego na zimno, ponieważ podczas smażenia dodatkowo nabierze on smaku. Smażenie zaś łososia wędzonego na ciepło po prostu mija się z celem. Ważne, by łosoś był najwyższych lotów. Niby to oczywiste, ale wiecie jak jest. To samo zresztą tyczy się jajek. Zresztą jeżeli chcecie jest prosto i smacznie jakość składników musi być najwyższa. A wtedy danie składające się choćby z trzech składników na pewno smakować będzie genialnie. Tak, jak ten omlet z łososiem wędzonym.
Składniki
100 gramów łososia wędzonego na zimno;
2 wiejskie jajka;
kawałek czerwonej papryki;
garstka czarnych oliwek;
natka pietruszki;
parmezan lub grana padano;
masło;
pieprz;
Przepis na omlet z łososiem wędzonym
Jajka rozkłóć w szklance aby uzyskać jednolitą masę i dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Łososia posiekaj w kawałki jakie lubisz.
Pokrój drobno czerwoną paprykę, oliwki i posiekaj również natkę pietruszki. Na patelnię wrzuć nieco masła, a następnie wlej rozkłócone posypane świeżo zmielonym pieprzem jajka. Zmniejsz od razu do minimum gaz pod patelnią i niezwłocznie wrzuć paprykę, oliwki i natkę pietruszki.
Wrzuć na patelnię łososia, a następnie całość posyp świeżo startym parmezanem. Przykryj patelnię pokrywką i smaż omleta 2 minuty na wolnym ogniu, aby jajka lekko się ścięły.
Sprawnym ruchem przy pomocy łopatki złóż omleta na połowę.
Teraz wszystko zależy od Ciebie. Jeżeli wolisz omleta dobrze ściętego przykryj pokrywką patelnię i smaż omleta jeszcze 1-2 minuty, aby był bardziej ścięty. W przeciwnym razie sugeruję omleta zaraz po jego złożeniu po prostu przełożyć na talerz. W środku jest on na tyle ciepły, że i tak jeszcze przez 2-3 minuty będzie „dochodził”, dzięki czemu na pewno nie będzie surowy.
Omlet z łososiem wędzonym propozycja podania
Podawaj od razu ozdobiony papryką, czarnymi oliwkami i natką pietruszki.
Wypróbuj także <<omlet z wieprzowiną po tajsku>>.