Omlet z pstrągiem wędzonym

Omlet z pstrągiem wędzonym to pyszna i szybka przekąska. Tak niewiele składników, a tak dużo smaku.

Omlet z pstrągiem wędzonym to szybka i pyszna przekąska. Oczywiście tylko wtedy, gdy użyjesz świeżych, wiejskich jajek i świeżej, wędzonej na zimno ryby. No i technika przygotowania omleta to rzecz ważna, ale tę przecież każdy z Was ma doskonale opracowaną. Użyj takiej ryby wędzonej, jaką lubisz, ale lepsza będzie ryba wędzona na zimno. Najważniejsze jednak, by była jak najświeższa. Kilka minut pracy, a doskonały efekt murowany. Tak niewiele składników, a tak dużo smaku.

Składniki

3 duże, wiejskie jajka;
60 gramów łososiowego pstrąga wędzonego;
masło;
szczypiorek;

Przepis na omlet z pstrągiem wędzonym

Wiejskie jajka wbij do miski i bardzo dobrze roztrzep, aby uzyskać jednolitą, gładką masę. Możesz je odrobinę posolić i dodać nieco pieprzu. Ale uważaj, pstrąg wędzony bywa słony.

Na dużej patelni roztop łyżeczkę masła. Patelnia powinna być ogrzewana średnim ogniem, w przeciwnym wypadku masło od razu się przypali. Gdy masło ledwie się rozpuści, albo nawet gdy drobna jego część pozostanie nierozpuszczona, wlej porządnie roztrzepane jajka. Masa jajeczna powinna pokryć cały spód patelni.

Smaż omlet co jakiś czas odchylając szpatułką od brzegów patelni ściętą masę. W wolne miejsce pochylając patelnię przelewaj nieściętą jeszcze masę. Ten sposób smażenia omleta jest charakterystyczny dla tzw. omleta francuskiego.

Omlet z pstrągiem wędzonym sposób podania

Gdy masa jajeczna będzie w środku lekko ścięta (stopień ścięcia zależy oczywiście od Twoich upodobań) wyłącz gaz pod patelnią. Nałóż szybko na omlet poszarpane kawałeczki ryby i posyp go szczypiorkiem. Zwiń go „na trzy” w rulon. Jego środek i ryba zetną się powolutku pod wpływem ciepła.

Serwuj przekrojonego na połowę i obsypanego posiekanym szczypiorkiem.


Wypróbuj także <<przepis na omlet z warzywami>>.


Rekomendowane przepisy