Omlet z warzywami na bogato zrobiony

Omlet z warzywami to w tej wersji omlet z dodatkiem startych i siekanych drobno warzyw oraz świeżych ziół wzbogacony dwoma rodzajami serów.

Omlet z warzywami to uniwersalne danie, które smakować będzie zarówno na śniadanie, obiad, jak i na kolację. Omlet w ogóle to danie, które można kształtować na setki sposobów, więc i mój przepis traktujcie jako jeden z wielu. Niech będzie on wskazówką dla wszystkich, którzy omlety jadają często i nie mają już pomysłu na ich nowe wersje. Mój omlet z warzywami to naprawdę pożywne danie, które smakować powinno wszystkim, ponieważ jest w nim mnóstwo warzyw, ziół, ale i dwa rodzaje serów. Jest naprawdę smacznie.

Składniki

2 lub 3 duże wiejskie jajka;
kawałek żółtej papryki;
mały kawałek zielonej papryki;
kawałek czerwonej papryki;
połowa niedużej cukinii;
dymka;
kawałek twardego, żółtego sera;
kawałek kremowego twarogu;
natka pietruszki;
świeży koperek;
świeża mięta;
sól, pieprz;

Przepis na omlet z warzywami

Na początek wszystkie warzywa umyj i osusz dokładnie. Papryki pokrój w drobną kostkę, cukinię zaś zetrzyj na dużych oczkach tarki i odciśnij z nadmiaru wody. Twardy ser (Gouda, grawiera, pecorino) zetrzyj na tarce. Użyj swojego ulubionego sera.

Świeże zioła to znakomity dodatek chyba do wszystkiego. Staraj się ich używać jak najwięcej, ponieważ dodadzą każdemu Twojemu daniu niebywałego smaku. O walorach zdrowotnych chyba nie musze się wypowiadać. Może to być natka pietruszki, koperek i świeża mięta. Zioła posiekaj drobno.

Twaróg to również bardzo dobry dodatek do omletu. Dobrej jakości, świeżutki, ale dobrze odciśnięty, kremowy, lekko rozpuści się pod wpływem temperatury. Możesz użyć również bryndzy. W kraju mamy duży wybór twarogów i z pewnością znajdziesz swój ulubiony, aby zastosować go w tym daniu.

Porada-> zamiast twarogu możesz użyć owczej bryndzy

Omlet z warzywami wymaga nieco dymki, ale ostrożnie z jej dodaniem w tym przypadku. Gdy dasz za dużo po prostu zniszczy smak omleta. Jeśli masz obawy, że młoda cebula zepsuje omleta po prostu pomiń dymkę.

Jajka wbij do szklanki albo miseczki i  rozkłóć, aby uzyskac jednolitą masę. Niech to będą najlepsze jajka, jakie jesteś w stanie zdobyć.

Na małej patelni rozgrzej nieco oliwy, a następnie wrzuć wszystkie warzywa. Smaż je 3 minuty na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Nie przypal warzyw! Na przesmażone warzywa wlej rozkłócone jajka. Zmniejsz od razu ogień pod patelnią. Obracając patelnią postaraj się, aby jajka szczególnie od spodu „podlały” warzywa, w przeciwnym razie warzywa mogą się przypalić.

Omlet z warzywami propozycja podania

Na omleta wrzuć posiekane zioła. Na koniec dodaj oba sery. Dla mnie omlet z warzywami w tym momencie jest już gotowy, od spodu jest już ładnie zrumieniony, w środku pozostaje nadal płynny. Jeśli wolisz ścięty omlet pozostaw go jeszcze 2 minuty na gazie podkręcając nieco ogień i przykrywając patelnię pokrywką.

Złóż na połowę i podawaj od razu. W środku jeszcze przez dobrych kilka minut omlet z warzywami powinien zostać półpłynny. Pycha.


Wypróbuj także świetny omlet styryjski. Unikatowy smak.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *