Omlet ze szpinakiem i łososiem wędzonym

Omlet ze szpinakiem i łososiem, cudownie lekka i puszysta potrawa. która zaspokoi tej apetyt.

Omlet ze szpinakiem i łososiem wędzonym, czyli cudownie lekka i puszysta potrawa, która zaspokoi Twój apetyt. Zestawienie szpinaku i łososia wydaje się tak oczywistym, że można się zastanawiać nad sensownością zamieszczania przepisu. Diabeł jak zwykle tkwi jednak w szczegółach. W moim omlecie oprócz szpinaku i łososia wędzonego znaleźć można np. awokado, które czyni go dodatkowo wyjątkowo zdrowym daniem. Parę innych składników, jak. np kapary dopełniają smaku omleta. Dzięki dodatkom staje się on naprawdę wyjątkowy. Jeżeli nie wierzysz spróbuj. Przyrządzisz go w kilka minut, ale wracać będziesz do niego wielokrotnie. Obiecuję.

Składniki

2 duże wiejskie jajka
duża garść liści szpinaku
50 gramów łososia wędzonego na zimno
pół miękkiego awokado
kilka czarnych oliwek bez pestek
łyżeczka kaparów z zalewy
łyżka świeżego koperku
limonka
masło
pieprz
(proporcje na jedną porcję)

Przepis na omlet ze szpinakiem i łososiem

Zacznijmy od jajek. Wybij jajka do kubka lub miski i dodaj świeżo zmielony pieprz. Nie sól, ponieważ pozostałym składnikom z pewnością soli nie brakuje. Rozkłóć jajka do stanu przez Ciebie pożądanego.

Pokrój oliwki, odsącz z zalewy kaparki, przekrój na połowę awokado i limonkę, posiekaj koperek.

Na patelnię włóż płaską łyżkę masła. Zanim masło zdąży się całkowicie roztopić wlej rozkłócone jajka. Smaż omleta na średnim ogniu kilkadziesiąt sekund, aby od spodu całkowicie się ściął.

Gdy omlet z wierzchu stanie się w połowie ścięty skręć gaz pod patelnią do minimum. Na jedną stronę omleta nałóż kolejno liście szpinaku (lekko wciśnij je w omleta), pokrojone w małe kawałki awokado, oliwki i kapary. Na wierzchu rozłóż plasterki łososia, a na nim posiekany koperek (dowiedz się dlaczego warto jeść łososia wędzonego na zimno). Całość skrop obficie sokiem z połowy limonki. Następnie za pomocą szpatułek nałóż wolną część omleta na tę ze składnikami. Jeżeli zrobisz to zgrabnie omlet ze szpinakiem i łososiem nie rozerwie się.

Po złożeniu omleta przykryj patelnię pokrywką, podkręć nieco ogień i smaż omleta 1-2 minuty. Chodzi o to, aby składniki znajdujące się w środku omleta miały czas się podgrzać (nie muszą być gorące), a jajka wewnątrz ściąć do stanu przez Ciebie pożądanego. Jednocześnie spód omleta winien ładnie się zarumienić od masła.

Omlet ze szpinakiem i łososiem propozycja podania

Omlet ze szpinakiem i łososiem jest gotowy. Jajka nie były solone, jednak zarówno łosoś, jak i kapary aż kipią od soli. Awokado jest łagodne i maślane w smaku, za to sos sriratcha całości dodaje charakteru. Sok z limonki oraz koperek fantastycznie dopełniają całości. Podawaj od razu skropiony ostrym sosem np. sriratcha. Ten omlet smakuje wybornie, bowiem świetnie dobrana kompozycja składników stanowi o jego zrównoważonym smaku.


Wypróbuj również przepis na spanakorizo ryż ze szpinakiem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *