Oscypek czyli nie daj z siebie zrobić barana

świeżo wędzony oscypek na papierze trzymany w dłoni z bacówką w tle

Oscypek to twardy wędzony ser przygotowywany z mleka owczego, wpisany w 2008 roku na listę produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia. Niewiele jest w Polsce produktów, które w tak wielkim stopniu mylone są z powszechnie dostępnym serkiem górskim. I myślę, że nie ma najmniejszych szans, aby w najbliższych latach cokolwiek zmieniło się w tym temacie. Każdy serek wędzony, mały czy duży, kupowany w polskich górach od zawsze był, jest i zapewne jeszcze przez wiele lat będzie oscypkiem. Syzyfową pracę kształcenia wykonywać jednak trzeba, ku budowaniu wiedzy i ku zadowoleniu smakoszy. By Ci rozczarowani nie wracali z gór do swoich domostw.

OSCYPEK JAK NAPRAWDĘ WYGLĄDA

Czymże zatem ten oscypek, ten prawdziwy jest, jak go rozpoznać? Po pierwszy musi mieć kształt wrzeciona (odwrócone stożki) o długości maksymalnie 40 centymetrów. Po drugie oscypek musi być zrobiony ze świeżego mleka owczego. Dopuszczalna jest domieszka mleka krowiego w oscypku do maksymalnie 40 % jego zawartości w oscypku. No i nasz przysmak musi być zrobiony tylko w polskich górach, w obrębie kilkunastu górskich gmin.

bacówka w Kościelisku koło Zakopanego


JAK POWSTAJE OSCYPEK

Aby zrobić oscypka trzeba mieć świeże mleko owcze. To podstawa. Owce wypasane się w Polsce na halach pomiędzy majem, a wrześniem. To właśnie w tym okresie można dostać prawdziwego oscypka. Redyk, czyli jesienny powrót owiec z wypasu na górskich halach ma miejsce pod koniec września. I to właśnie wtedy też następuje ostatni „pobór” świeżego mleka owczego, z którego wyrabia się oscypka. Pamiętajcie zatem. Skoro oscypka przygotowuje się ze świeżego mleka owczego prosto od pasących się na halach owiec, to nie dajcie sobie wmówić np. w grudniu, że baca sprzedaje Wam prawdziwego oscypka. Choćby się zarzekał i zaklinał, że hej!

świeży oscypek wędzony


WIEM, CO JEM

Trudno wyobrazić sobie pobyt w polskich górach bez degustowania oscypka, czy też serków góralskich. I bardzo dobrze, toż to jedne z polskich kulinarnych dum narodowych. Ale oscypka jadajcie latem, a chcąc się posilić „po nartach” w zimie omijajcie miejsca, gdzie prawdziwe oscypki chcą Wam serwować. Za rogiem kupicie krowi serek górski. Też dobry.

Z serkiem górskim, czy z oscypkiem warto, żebyś zapiekł np. BAKŁAŻANA. Oto super przepis na bakłażan zapiekany z oscypkiem.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *