Oscypek z grilla z boczkiem i śliwką wędzoną

Oscypek z grilla to plastry tradycyjnego twardego wędzonego sera przyrządzanego z mleka owczego owinięte plastrami boczku wędzonego z dodatkiem śliwki suszonej pieczone krótko na grillu.

Oscypek z grilla to wspaniała polska przekąska, którą kochamy wszyscy. Plastry tradycyjnego twardego wędzonego sera przyrządzanego z mleka owczego owinąć należy plastrami boczku wędzonego. Mała śliwka suszona będzie nie tylko ozdobą, ale także wspaniale przełamie słoność sera i wędliny. Oscypka piecze się krótko na grillu tak, aby ser stał się miękki pod naciskiem palca. Pamiętaj, że oryginalny oscypek to kawał sera o kształcie wrzeciona i  wadze kilkuset gramów, a nie mały serek na jeden kęs. Jeśli sprzedawca próbuję Ci wcisnąć coś innego nazywając to oscypkiem oponuj, protestuj. Nie daj się oszukać.

Składniki

oscypek lub redykołki w dowolnej ilości
kilkanaście plastrów boczku surowego wędzonego
kilkanaście śliwek wędzonych suszonych

Przepis na oscypek z grilla

Jak już wspomniałem oryginalny oscypek to ser o kształcie wrzeciona i  wadze kilkuset gramów, powstały z mleka owczego. Prawdziwy oscypek jest dostępny w bardzo limitowanej ilości. Na produkcję zaledwie jednego oscypka potrzeba świeżego mleka od blisko 30 owiec. Wyrabiać go mogą tylko bacowie z odpowiednim certyfikatem. Oscypki wytwarza się  tam, gdzie są wypasane owce, przy wykorzystaniu metod przekazywanych bacom z pokolenia na pokolenie.

Oscypki dostępne są tylko wtedy, kiedy bacowie dysponują świeżym mlekiem owiec. Przez cały zaś rok można nabyć serki sporządzone z mleka krowiego, lub mieszanego krowiego i owczego, wytwarzane podobną metodą jak oscypki.

Oscypka pokrój na plastry. Alternatywnie zamiast oscypka możesz użyć małych serków górskich z mleka owczego (redykołki). Każdy kawałek sera owiń jednym lub dwoma plasterkami boczku wędzonego. I tu ważna uwaga odnośnie boczku. Boczek musi być wędzony (nie parzony) i jak najwyższej jakości. Boczek w plastrach sprzedawany w paczkach do tego przepisu się nie nadaje.  Z uwagi na dużą ilość wody i konserwanty w nim zawarte raczej się ugotuje niż zgrilluje.

Na każdy kawałek sera owinięty boczkiem połóż po jednej śliwce suszonej wędzonej. Najlepsza będzie klasyczna polska śliwka węgierka lub suska sechlońska.

Każdy kawałek sera owinięty boczkiem i obłożony śliwką przekłuj od góry małą wykałaczką tak, aby spoiła ona całość. Rozłóż oscypki (lub redykołki) z boczkiem i śliwkami na ruszcie i grilluj je kilka minut do momentu, aż serki będą miękkie pod lekkim naciskiem palca.


Przygotuj fantastyczny roster śliwkowy ze śliwek węgierek i podawaj do dowolnego dania, by wzbogacić jego smak.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *