Ośmiornica w sosie winegret

Ośmiornica gotowana w sosie własnym, a następnie krojona i zalana sosem winegret z dodatkiem kawałków świeżej papryki i natki pietruszki.

Ośmiornica w sosie winegret to znakomita przekąska latem. Gdy żar za oknami przyjemnie jest zatopić swe usta w mięciutkie mięso tego niezbyt pięknego głowonoga. Cóż jednak przeszkadza nam taką ośmiornicę zjeść w środku zimy? Nic. W dodatku w Polsce często się pości, a ośmiornica w sosie winegret może być wtedy świetną alternatywą dla oklepanego śledzia. Poza tym ośmiornicę dostaniemy w naszych sklepach przez cały rok. I nie ma znaczenia że mrożoną, bo ta jest nawet lepsza od świeżej.

Składniki

ośmiornica o wadze 700 gramów;
oliwa extra vergine;
biały ocet winny;
2 liście laurowe;
kawałek czerwonej i zielonej papryki;
dymka;
natka pietruszki;
sól, pieprz;

Ośmiornica w sosie winegret przepis

Jeżeli masz ośmiornicę mrożoną należy ją rozmrozić bezszokowo, czyli przełożyć odpowiednio wcześniej z zamrażalnika do lodówki. Tam winna spoczywać do czasu, aż się całkowicie rozmrozi.

Podczas kupowania ośmiornicy dowiedz się, czy jest oczyszczona lub nie (dowiedz się jak oczyścić ośmiornicę i przygotuj rewelacyjny <<makaron z ośmiornicą>>). Następnie włóż oczyszczoną i dobrze umytą ośmiornicę do garnka. Dorzuć do niej 1-2 liście laurowe. Przykryj garnek pokrywką i gotuj ośmiornicę na wolnym ogniu. Przyjmuje się, że do uzyskania miękkości ośmiornicę gotować należy w stosunku: 1 kilogram głowonoga to 1 godzina gotowania. Nie ma potrzeby dolewania wody, czy wina, ponieważ ośmiornica ma w sobie sporo wody morskiej, którą natychmiast „wypuści” i w której będzie się dusić.

Porada-> Ośmiornicy nie wolno solić przed gotowaniem, ponieważ wtedy nie zmięknie.

Podczas, gdy ośmiornica się dusi pokrój paprykę. Nie jest ona dodatkiem niezbędnym do naszej sałatki, jednak dość często spotykam się z jej dodatkiem na Krecie. Przełamuje ona smak sałatki. Papryki pokrój w bardzo drobną kosteczkę.

Po około 50 minutach moja ośmiornica była miękka, jak puch. Miękkość sprawdzać należy przy głowie, bowiem tam jest najgrubszą część głowonoga. Zobaczcie, ile płynów własnych wciąż zostało pomimo prawie godzinnego duszenia się ośmiornicy. No i zwróćcie uwagę na jej przepiękny kolor. Zarumieniła się, jak Panna Młoda przed nocą poślubną.

Wyjmij ugotowaną ośmiornicę na talerz i pozostaw na kilkanaście minut do przestygnięcia. Pokrojoną paprykę przełóż do naczynia, w którym będziesz robić sałatkę.

Odkrój macki ośmiornicy, a następnie pokrój je w kawałki na jeden kęs. Podobnym sposobem pokrój  głowę ośmiornicy. Następnie włóż pokrojoną ośmiornicę do do naczynia, w którym znajduje się papryka.

Do małej miski wlej szklankę oliwy extra vergine. Dolewaj ocet winny lekko mieszając cały czas. Powinna powstać lekko mętna emulsja z wyraźną, ale nie przesadzoną kwasowością. Dodaj sól i pieprz.

Wlej sos winegret do naczynia z ośmiornicą i papryką. Zamieszaj, dopraw do smaku, jeżeli potrzeba. Owiń naczynie folią spożywczą i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc aby sałatka się dobrze przegryzła.

Ośmiornica w sosie winegret sposób podania

Podawaj w temperaturze pokojowej (przenigdy prosto z lodówki!) posypane posiekaną dymką i natką pietruszki. Jeżeli sałatka nie zostanie zjedzona od razu w całości przed następnym podaniem może być koniecznie dolanie nieco octu winnego, który traci swą moc z czasem.

Rekomendowane przepisy