Ośmiornica z grilla, jaką otrzymacie w greckiej tawernie zwykle rozczarowuje przeciętnego turystę. Grecy bowiem wrzucają na ruszt surową ośmiornicę i jak się możecie domyślać nie ma szans, aby na tym ruszcie stała się ona idealnie miękka. A tego właśnie pragną turyści. Tak przyrządzona ośmiornica z grilla to esencja smaku, ale nie czarujmy się, trzeba mieć dobre i zdrowe uzębienie, aby to móc docenić. Jest jednak na to złoty środek. Ośmiornicę należy najpierw ugotować, a następnie wrzucić na ruszt. Może nie będzie to klasyka, za to smaku z pewnością nie zabraknie.
Składniki
ośmiornica o wadze nieco ponad 1 kilogram
oliwa extra vergine
liść laurowy
ziele angielskie
sól morska
Ośmiornica z grilla przepis
Zakup ośmiornicę, może być mrożona. Mówi się nawet, że mrożona jest lepsza w smaku bowiem mrożenie głowonoga czyni jego mięso bardziej kruchym. Jeśli jesteś w Grecji i chcesz zjeść dobrą ośmiornicę z grilla wypatruj tawern, przed którymi surowe ośmiornice suszą się i kruszeją na słońcu. To znak, że w takiej tawernie może być bardzo smacznie.
Aby ośmiornica stała się idealnie miękka należy ją odpowiednio długo gotować. Przyjmuje się, że czas gotowania kilograma ośmiornicy to 45-55 minut. Oczywiście większą ośmiornicę należy gotować odpowiednio dłużej. W gotowaniu ośmiornicy nie ma czarów, wystarczy zwrócić uwagę na kilka rzeczy. A potem już tylko cierpliwie czekać, aż ta pięknie zmięknie. Do gotowania ośmiornicy zawsze dodaję liść laurowy i kilka kulek ziela angielskiego, nigdy zaś nie dodaję soli.
Ośmiornica jest ugotowana, gdy wbijany w nią w jakiekolwiek miejsce nóż wchodzi do środka bez problemu. Dowiedz się dokładnie, jak ugotować ośmiornicę, a następnie przejrzyj <<przepis na ośmiornicę w sosie winegret>>. Gdy ugotowana ośmiornica nieco przestygnie pokrój ją według własnego widzimisię. Sugeruję Ci jednak, aby były to większe kawałki ośmiornicy, a ramiona całe. Dzięki temu lepiej sprawdzą się podczas grillowania i nie spieką się. Ośmiornica pozostanie nadal soczysta w środku.
Ośmiornica z grilla sposób podania
Pokrojoną ośmiornicę włóż do miski, a następnie przelej ją niedużą ilością oliwy, aby podczas grillowania nabrała jeszcze lepszego smaku i zrumieniła się nieco. Grilluj ośmiornicę krótko, tylko aby lekko się zrumieniła i miejscami stała chrupiąca. Zbyt długie grillowanie spowoduje wyschnięcie mięsa w środku, zatem unikaj tego.
Podawaj od razu w towarzystwie puree z grochu (poznaj grecki <<przepis na puree z grochu fava>>). Na koniec, już na talerzu posyp ośmiornicę symboliczną ilością soli morskiej i skrop oliwą. Rewelacja!